Even googelen wie Fred van Leer is

Fred van Leer heeft geen mediastop ingelast. Ik herhaal: Fred van Leer heeft GEEN mediastop ingelast!!! Nu hoor ik u denken, boven uw ontbijt, met uw boterham met pindakaas half in uw mond: even, hè, wie is Fred van Leer? Welnu, Fred van Leer is een, tja, ik ga het nu googelen. Fred van Leer is tv-stylist. We kunnen hem kennen van Holland's Next Top Model.

Tv-stylist Fred van Leer.Beeld ANP

Het nieuws over Fred was woensdag dat hij geen mediastop had ingelast. Het stond op de voorpagina van Nu.nl en er was een filmpje bij. Daarin stelde een argeloze Shownieuws-journalist Fred op een borrel de volgende eloquente vraag: 'Mediastop had je zelfs even, wat... eh?'

Waarop Fred, gekleed in zwarte coltrui met gouden knopen op de schouders, begon aan een monoloog met een heel lange zin erin en erg veel klemtonen. 'Nou, ik heb helemaal geen mediastop. Maar dat komt omdat er cámeraploegen soms zijn' en hierbij keek Fred heel intens naar de camera, 'die woorden vérrr-drááien of interviews vérrr-knippen', weer die blik, 'of journalisten die dat ook doen en daar heb ik geen zin in en dan heb ik inderdaad gezegd van: nou jongens jullie zijn de laatsten, voor de gráp en dan gaat gelijk weer iemand ermee vandoor dat ik gewoon een mediastop heb en volgens mij is het 7 december en sta ik gewoon met een glas wijn in mijn hand en een camera voor mijn neus, dus nee, geen mediastop. Als ik niet wil praten praat ik gewoon niet.'

Het leek - maar nu ben ik misschien zo'n journalist die mensen hun woorden zit te vérrrdrááien - alsof Fred er wel een klein beetje van had genoten dat iedereen dacht dat hij een mediastop had. Dat hij zich had verkneukeld dat cameraploegen en journalisten hadden gevreesd dat ze nu allemaal items zonder Fred moesten maken. Dat hij ze had kunnen kwellen met zijn vermeende mediastop, door nu te zeggen dat er helemaal geen mediastop was geweest, terwijl hij tegelijkertijd alsnog lichtelijk dreigde met een mediastop ('Als ik niet wil praten praat ik gewoon niet').

Misschien had ik veel gemist, maar waarom zou Fred van Leer eigenlijk een mediastop afkondigen? Zijn er überhaupt sterren die aan mediastops doen? Na lang googelen kon ik er een vinden: Claudia de Breij heeft een mediastop vanwege haar Oudejaarsconference.

Verder vond ik alleen veelvuldig de fictief gebleken mediastop van Fred van Leer terug. Met koppen als: 'Fred van Leer last mediastop in van 25 dagen.' (Goed aantal, vond ik.) 'Fred van Leer over zijn mediastop.' 'Fred: helemaal geen mediastop.' 'Fred van Leer verbreekt mediastop na één dag.'

Fred van Leer is ongetwijfeld heel ontevreden over al deze aandacht, maar mocht er nog een ster zijn die wel uitgebreid in de media wil komen: kondig een mediastop aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden