Lezersbijdrage

Euthanasie is geen dagopname

Het verbaast me niet dat het Radboudumc een donor weigert. Als reden geeft het dat het niet in een behandelrelatie staat met de patiënt. Dat klinkt als een makkelijk excuus, maar welbeschouwd is het dat niet.

Op onze afdeling hebben we een poos geleden ook een euthanasie uitgevoerd, op een patiënte die bij geen van de artsen, noch bij ons als verpleegkundig personeel, bekend was. Een arts die wij niet goed kenden heeft de euthanasie uitgevoerd.

Binnen twee dagen was de hele procedure afgerond. Dit heeft enorme gevolgen gehad voor het team. We hebben verschillende emotionele gesprekken gevoerd over de hele procedure. Omdat wij als team sterk in onze schoenen staan, kunnen we tevreden, zelfs trots, op die situatie terugkijken.

Je moet je realiseren dat de man voor de euthanasie waarschijnlijk met alles moet worden geholpen. Met wassen, scheren, aankleden. Iemand moet het naaldje prikken waardoor de arts het euthanasiemiddel zal gaan spuiten. Naast de huisarts zal een heel team bezig zijn met deze ene patiënt, zowel in daad als in gedachte.

Onderschat de gevolgen daarvan niet. Euthanasie is geen dagopname waar je even een nulurencontract voor afsluit.

Rene Leijtens, oncologieverpleegkundige, Rotterdam

Donorweigering (2)

Met toenemende verontwaardiging lees ik de weigering van het Radboud-umc een nierdonatie uit te voeren. Als reden wordt genoemd dat het ziekenhuis geen behandelrelatie heeft met de betreffende man.

Het lijkt mij dat er wel met meerdere donoren die na hun overlijden 'binnenkomen' voor het verwijderen van organen geen sprake is geweest van een behandelrelatie. En dan staat er dat de katholieke achtergrond 'niet primair de reden is, maar we zijn natuurlijk wel een katholiek huis...'

Alle stekels staan bij mij overeind. Hoe schijnheilig. Weigeren ze ook structureel homoseksuele stellen? Voeren ze een discussie over wel of niet uitvoeren van ivf-behandelingen (toch ook een beetje voor God spelen)?

Lekker makkelijk, deze keuze. Uiteraard maken individuele artsen hun eigen afweging al dan niet euthanasie uit te voeren. Maar een organisatie betaald uit algemene middelen... Laten we alstublieft snel de 'christelijke' achtergrond van ziekenhuizen opheffen. En ik hoop dat, mocht er al een God bestaan, deze het toejuicht als een individu (die onherroepelijk zal gaan sterven) zijn organen wil afstaan aan zijn (mogelijk christelijke) medemens.

Elien van Schot, Zutphen

Moord

Het is vast al eerder gezegd, maar misschien zou het toch een heel klein verschil maken als media, het Journaal voorop, de zaken bij de naam zouden noemen. Aan het woord 'geëxecuteerd' kleeft een zweem van legitimiteit. De Jordaanse piloot werd niet 'geëxecuteerd' maar op afschuwelijke manier vermoord. Wind er in godsnaam niet langer doekjes om.

M. Riemersma, Zutphen

Wapen op zak

Eigenaardig toch dat agenten met een wapen op zak wél in uniform naar huis mogen reizen. Militairen mogen dat sinds september 2014 niet meer. Het werd hen verboden na de oproep van een Arnhemse Syriëganger om 'een sterke en stevige daad tegen de Nederlandse overheid te plegen'. Hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie enerzijds en het ministerie van Defensie anderzijds een verschillende opvatting over het dragen van een uniform ? Dat is mij niet echt duidelijk. Het verplicht uittrekken van het uniform voor en na werktijd hebben de immer aan hun werkgever loyale militairen morrend moeten aanvaarden.

Frank C.M. Evers, Elst, reserve-majoor

Moslims

Briefschrijver Harry Wiersum vindt blijkbaar dat moslims moreel verplicht zijn zich te distantiëren van geweld. Hoe kun je je beter van geweld distantiëren dan door geen geweld te gebruiken. Laat het nu zo zijn dat bij mijn weten de meeste moslims net zo veel of weinig geweld gebruiken als de meeste andere mensen. Niets aan de hand, dus. Nou ja, niets?

Om de woorden van Oscar Wilde aan te halen: 'Morality is simply the attitude we adopt towards people we personally dislike.'

Jan van Maanen, Baarn

Onderwijs

Kalshoven roept leraren op zelf een oplossing te bedenken om binnen het jaar het onderwijs spectaculair te verbeteren. Nergens voor nodig om er zo lang over te doen.

Schaf per direct allerlei managementlagen af, maak de leraren weer de baas in hun eigen school (zelfsturende teams), neem elke onderwijzer op de basisschool (alsnog) een vakbekwaamheidstest af met waar nodig verplichte bijscholing, geef het beroep van onderwijzer de status terug waar het recht op heeft en honoreer navenant.

Kortom, verbeter de gereedschappen, train de gebruikers beter en je krijgt betere producten, zoals kinderen die aan het eind van de basisschool, over het geheel genomen, wel beter kunnen rekenen et cetera.

Jan Kijlstra, Ede

Onderwijs (2)

Waarde Frank Kalshoven. Naar aanleiding van uw column 'Waarde vrienden in het onderwijs': er zijn mensen in dit land die niet goed kunnen rekenen. De elite van dit land is ervan overtuigd dat je iedereen kunt leren lezen, schrijven en rekenen. Als schoolmeester, met meer dan veertig jaar ervaring, heb ik een teleurstellende mededeling. Dat gaat niet lukken.

Ook in een land met uitstekend onderwijs zal een aanzienlijk deel van de bewoners moeite hebben met de zogenaamde basisvaardigheden. We kennen bijvoorbeeld ruim anderhalf miljoen mensen in dit land die grote moeite hebben met lezen en schrijven. In de ons omringende landen zien we soortgelijke cijfers. Het is mijn inschatting dat het aantal mensen met ernstige rekenproblemen vergelijkbaar zal zijn.

Ook rekentalent is niet evenredig verdeeld over de mensheid. Er zijn legio kinderen die na acht jaar intensief rekenonderwijs en extra begeleiding en training geen enkel of een heel beperkt getalbegrip en/of rekeninzicht hebben ontwikkeld. Dan blijft rekenen een helse toer. Het is te kort door de bocht om het onderwijs maar weer de schuld in de schoenen te schuiven.

Herman Godlieb, Nieuwe Pekela

Energielabel

Mijn oude huis kreeg het voorlopige energielabel G. Dat was geen verrassing. Omdat ik het huis ga verkopen, wilde ik het label laten aanpassen. Er was namelijk stevig geïnvesteerd in dak- en glasisolatie, dus stuurde ik bewijzen hiervan naar de labelverstrekker. Dit leverde het definitieve label, een F, op. Een teleurstellende score die de verkoopkansen flink negatief kan beïnvloeden.

Daarom wilde ik weten hoe dit F-label tot stand was gekomen en vroeg daarom de deskundige om een toelichting. Welke gebreken wegen zwaar en welke minder? Ik werd verwezen naar de 'helpdesk Energielabel' omdat de aangeleverde software geen inzicht geeft in de werking ervan. De ingehuurde deskundige kan alleen invoeren wat er wordt aangeleverd aan documentatie en dan rolt er een score uit, zonder verdere inbreng van deze deskundige. Het gebrek aan transparantie vond ze zelf ook erg vervelend, want veel mensen hadden vragen.

En wat bleek: de helpdesk van het de rijksoverheid weet evenmin hoe deze software tot een bepaald label komt. Men bleek ervan uit te gaan dat de deskundige dat wel zou weten en verwees me weer terug naar de deskundige. Klassiek geval 'kastje naar de muur'.

Onthutsend. De huizenbezitter moet betalen voor een verplicht maar onbruikbaar etiket. Voor het indienen van een klacht bij de geschillencommissie moet vervolgens nog eens worden betaald. Het frauderen met bewijsstukken zoals foto's en facturen blijkt bovendien kinderlijk eenvoudig. Conclusie: het energielabel is voor niemand bruikbaar.

Sandra de Haan, Rotterdam

Maarten

In de 18de eeuw waren er in Bazel drie generaties Bernoulli's met elk drie broers die hoogleraar in de wiskunde waren. Van de vier Nederlandse broers Lenstra zijn er minstens drie hoogleraar in de wiskunde. Noch de Bernoulli's, noch de Lenstra's hebben de verrichtingen van hun familie uitvoerig beschreven. De 'Geschwister' Van Rossem, onder aanvoering van Maarten, gaan dat wel doen.

Laten we hopen dat het niet weer 'naadje' (bedoeld werd: naatje) wordt, zoals Van Rossems minicolleges bij Pauw & Witteman over ons koningshuis.

F.W. Steutel, Eindhoven

Wim T. Schippers

In 'Zwagerman kijkt' lijkt Joost Zwagerman het kunstwerk van Wim T. Schippers, Whipper Snapper, in het DWDD pop-up Museum (nu in het Allard Pierson Museum, Amsterdam) helemaal niet te zien. Zwagerman refereert aan diverse situaties waarin in een museum niets, dan wel de afwezigheid van een kunstwerk, was te zien. Ik begrijp niet hoe Zwagerman kan schrijven dat 'Wim T. Schippers' Whipper Snapper niets dan loze ruimte [laat] zien.'

Schippers speelt een spel met het werk van twee kunstenaars. Om te beginnen Man Ray met het werk 'L'Enigme d'Isidore Ducasse' (1920-1971), een in een deken ingepakt en met touwen vastgesnoerd ondefinieerbaar object. Christo, de andere, is degene die in al zijn werk zeer uiteenlopende objecten verpakt met behulp van onder meer doek en touw. En wat doet Wim T. Schippers? Hij bevrijdt een ondefinieerbaar object door het knellende touw te verwijderen en kijk: de Whipper Snapper springt op en danst van vreugde. Noem dat maar niets!

Overigens werd Whipper Snapper speciaal gemaakt voor de Tokyo Biennale 1990 in Japan. De kist waarin het volgens Zwagerman belandde, vormde een integraal deel van het werk. Alle Nederlandse inzendingen voor die Biennale waren zo ontworpen: passend in een houten kist die ook als verpakking van het kunstwerk fungeerde. Wim T. Schippers heeft de 'leegte' van Zwagerman dus tweemaal ingepakt.

Marc van der Marck, Amsterdam

Treinverkeer

Elke keer valt het mij op hoe weinig de politiek eigenlijk weet van de spoorbranche. Nu wordt de NS betrokken bij de stroomstoring van maandag. Juist de VVD, toch de zelfverklaard grondlegger van de splitsing tussen infra-operator en vervoerders, zou moeten weten dat de NS hier niets mee te maken heeft. Daarbij hebben de klagende Kamerleden een pak boter op hun hoofd. Er is structureel te weinig geld beschikbaar gesteld voor de spoorsector. Het laatste plan dat uit Den Haag kwam, was: 'meer voor minder', oftewel meer treinen rijden, maar wel 150 miljoen minder investeren. Dat gaat een keer mis.

Marc Hesseling, Amsterdam

Autoverkeer

Tweede Kamerleden lieten zich afgelopen week weer eens luidruchtig gelden over de NS. Zelfs het feit dat achteraf bleek dat een winterdienstregeling niet nodig was omdat het winterweer meeviel, werd als incident beschouwd.

Hoe anders is dat bij de situatie op de (snel)wegen. Een hele reeks incidenten de afgelopen weken: de Zeeburgertunnel bij Amsterdam urenlang afgesloten, vele slippartijen en andere ongevallen ten gevolge van het winterweer. Enorme files en economische schade hierdoor.

Waarom heeft Rijkswaterstaat niet gehandeld? Worden de wegen niet onderhouden? Wat waren de noodscenario's? Moet de directie niet opstappen? Waarom hebben Tweede Kamerleden hier niet hetzelfde fanatisme als bij de NS? Waar blijven de Kamervragen? Betaal ik daar mijn wegenbelasting voor? (Klink ik nu als De Telegraaf? Mooi).

Helmi van Schijndel, Amsterdam

Socialisme XXL

Misschien dat de fotograaf door de overstroming van de rivier de plaquette op het gedenkteken uit 2008 niet heeft kunnen lezen toen hij zijn foto maakte van Oostblokobjecten, maar de Poort van de Vrijheid in Bra-tislava een kunstwerk uit de socialistische tijd noemen is bijna cynisch.

Het is een monument voor de 400 mensen die zijn neergeschoten terwijl ze naar het Vrije Westen probeerden te vluchten. Je ziet ook dat de rugzijde is beschadigd door kogels, om te laten zien waar mensen door grenswachten werden beschoten als ze daar probeerden te vluchten.

Caroline Scheepmaker, Delft

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden