LezersbrievenZaterdag 7 maart

Europese Unie, doe wat

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 7 maart.

Redactie
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag

Wat foto’s uit de Volkskrant. Een jongetje van een jaar of 3 staat voor een gat in de grond. Dat is de hut waar hij tijdelijk woont, hopelijk met zijn familie. Bruin jasje, roze schoentjes, mutsje met een streepje.

Meisje, jaar of 4 zit in een rubberbootje, kijkt achter over haar schouder naar een woedende groep volwassenen op de wal. Ze zit al een dag op die mudvolle sloep, zonder eten, angstig. Kerels met lange stokken proberen haar gammele bootje terug te duwen de zee op. Terug naar de andere kant, waar die ­moeder staat met een kindje van nog geen jaar in haar ­armen.

De Turkse president Erdogan zei dat ze door kon. Nu staat ze hier, soldaten voor haar, lege maag, prikkeldraad waar een jongen van 11 onderdoor probeert te kruipen. Slachtoffers van dictators die idiote spelletjes ­spelen.

Europese Unie, doe wat! Zorg dat het verdeelcontract uitgevoerd wordt. Draai de duimschroeven aan bij de ­Polen, Hongaren, Bulgaren, Slowaken en Tsjechen. Het enige instrument dat u heeft, is het dichtdraaien van de mega-geldstromen naar deze onwillige landen. Laat ze hun deel van het contingent vluchtelingen opnemen.

Hou de miljarden subsidie in, deel boetes uit, doe een beroep op christelijke naastenliefde, waar men in landen als Polen en Hongarije de mond van vol heeft.

Europese Unie, doe iets, zorg dat die foto’s van lijdende, angstige kinderen niet meer gemaakt kunnen worden.

Jan Bouman, Zeist

Gelijkwaardig

Sylvana Simons zegt in de rondvraag over Internationale Vrouwendag ‘dat we leven in de illusie dat man en vrouw ­gelijk zijn’. We zijn als man of vrouw niet gelijk, maar gelijkwaardig. Deze fout wordt vaak gemaakt.

Gerdien Post, Apeldoorn

Respect voor leven

Lezer J. Visser uit Haarlem slaat de anti-abortusactivisten om de oren met een paar Bijbelverhalen waarbij God massamoorden heeft aangericht. Het ging dan om volwassenen die zich ernstig misdragen hadden. ­Kinderen konden daarbij moeilijk worden gespaard.

Maar er is ook een bekend verhaal van een groep kinderen die vermoord werden. Ze hadden de profeet Elisa uitgejouwd, ‘Kaalkop, kaalkop’, riepen ze. Ik weet het nog van mijn lagereschooltijd. God werd boos, stuurde twee beren op ze af, en die beten 42 van die rotjochies dood. Je slikte dat als 10-jarige, want het was niet veel erger dan die eerstgeborenen in Egypte die allemaal dood moesten. Respect voor het leven moet je in de Bijbel niet zoeken.

Kees Smit, Bilthoven

Spuugzat

Spugen in de sport neemt hand over hand toe. Voetbal spant de kroon. ­Coaches doen ook vrolijk mee. Alles vaak ingezoomd en uitvergroot op ­televisie. Domme ingesleten macho­gewoonte. Houd je vocht toch vast, sporters. De Europese voetbalbond Uefa zou kunnen verplichten om een ouderwetse kwispedoor bij de middenlijn te zetten. Kunnen alle spelers bij het begin van beide speelhelften hun ritueel even ­afwerken en langzaam gaan ontwennen. In deze coronatijden is spugen ­helemaal een slecht idee.

Eduard Harinck, Mijnsheerenland

Toeristen

Een aantal maanden geleden beklaagden we ons over de alsmaar groter wordende stroom toeristen, die onze steden onleefbaar maken voor de eigen inwoners. Amsterdam, Venetië, Dubrovnik, Parijs, Barcelona... Geen Europese stad leek eraan te kunnen ontsnappen. De toestroom van met name Chinezen had het voor steeds meer steden onbeheersbaar gemaakt, was de teneur.

Nu het coronavirus deze ontwikkeling hardhandig dreigt te stoppen, worden er krokodillentranen geplengd. Een recessie staat ons zelfs te wachten nu de Chinese toerist wegblijft. Hoe hypocriet kun je zijn. Het lijkt mij juist een uitgelezen moment om deze gedwongen pas op de plaats te gebruiken om te bekijken, hoe je de stroom, die echt wel weer op gang komt, kunt indammen of in ­betere banen kunt leiden.

Monique François, Den Bosch

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Premierskandidaat

‘Een linkse premierskandidaat?’, vraagt de krant. Op de foto zie ik het antwoord al: nee. Het ‘boksje’ dat de PvdA- en GroenLinks-voormannen elkaar geven is zo minimaal en ­Asscher bijt zo krampachtig op zijn lip dat ik geen voorbode van een warme ­gezamenlijke toekomst zie.

Het kan natuurlijk zijn dat ze alvast meedoen met de nieuwe normen van ‘corona-Nederland’, zoals Paulien Cornelisse het noemt, waarbij lichamelijk contact zoveel mogelijk vermeden dient te worden. In dat geval zie ik hier ook geen gedroomde leiders staan. Geef ­gewoon een ferme handdruk.

Een (beoogd) premier moet het voorbeeld geven en niet in woord of daad oproepen tot nog meer hysterische ­paniek. Tenzij beide heren net in China of Noord-Italië geweest zijn. In dat geval zouden ze niet in een zaal met veel andere mensen moeten gaan staan.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Huifkarren

Nu er geen auto’s over het strand gaan rijden naar Zandvoort, is het misschien een ludieke mogelijkheid om de Formule 1-medewerkers en coureurs, met huifkarren en paarden ervoor, van Noordwijk naar Zandvoort te vervoeren. Een uitgelezen kans om op groene en ecologische wijze de aandacht te trekken voor dit evenement. Reclame voor het milieu en de Formule 1 op de huif, zou zeker de sociale media en voorpagina’s van de kranten wereldwijd halen.

Waar wachten we nog op.

Wilfried Meun, Weesp

Excuses

Als er excuses gemaakt moeten worden is Rutte steeds op zijn best. Soms heb je geen critici nodig om falend beleid zichtbaar te maken.

Hans Nagtegaal, Bussum

Klimaatneutraal 2050

Diederik Samsom, ik herinner me de campagne die je verloor in Nederland. Maar je vizier is gelukkig wel gebleven op je eigen doel. Via Frans Timmermans glipte je naar Europa. Er kwamen foto’s naar boven van jou met lang golvend haar in een rubberboot begreep ik, en daarom hou ik van je.

Jonge demonstranten handelen uit idealisme, maar meestal eigenlijk uit onmacht. Ze weten zelf geen redelijke oplossing en kiezen dan voor erkenning dat er een probleem is, voor de aandacht die hun actie genereert. Jij hebt wel altijd doorgezocht naar een oplossing. Neem ons allemaal aan deze hand mee naar een klimaatneutraal 2050.

Gijs Hagen, Soest

Klimaatmakkie

Kijk, als je ziet hoe Samson als fractieleider van de PvdA ons land uiterst efficiënt binnen vier jaar tijd sociale woningbouw-neutraal, ­sociale werkplaats-neutraal en PvdA-neutraal heeft gemaakt, dan wordt Europa al lang voor 2050 honderd procent klimaatneutraal.

Jan Uri, Arnhem

Volwassenonderwijs

Wat goed van Sheila Sitalsing om Hans van Dijk en al die andere taalhelden in het zonnetje te zetten. De bestrijding van laaggeletterdheid verdient inderdaad alle aandacht. Jammer alleen om daarbij een verband te leggen tussen laaggeletterdheid en het spreken van een dialect. Opgroeien met meer dan één taal, of dat nu een Zeeuws dialect is, Limburgs, Chinees of Turks, hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het leren lezen en schrijven in het Nederlands. Integendeel. Met goed taalonderwijs is meertaligheid geen belemmering, maar een verrijking.

Om laaggeletterdheid te voor­komen, moeten we echt bij het ­onderwijs zijn. En om mensen die dat nodig hebben een tweede kans te geven bij het volwassenenonderwijs zijn. Sitalsing heeft groot gelijk: dáár zit een verbeterpunt.

Anne Kerkhoff, lector Talendidactiek, Deil

‘Likes’

Dat er van de brieven naar de Volkskrant alleen maar ‘likes’ worden gepubliceerd in Opinie & Debat klopt echt niet hoor lieve John F. Bil. Ik heb een keer Peter Buwalda vrolijk en serieus van repliek gediend. Gepubliceerd. Een andere keer was ik het niet eens met de kijk op streetart van Robert van Gijssel. Ook gepubliceerd. Ik bedoel maar.

En dan heb ik het alleen nog maar over mezelf. Ook kritiek van BN’ers op negatieve Volkskrant-artikelen wordt sportief vermeld in ­latere interviews. En dan is er is nog het verschijnsel: rectificatie.

Elly van den Boom, Den Haag

Vraag en antwoord

Het leek even wat minder, maar nu zijn ze er weer volop, niet alleen in de Volkskrant overigens: de artikelen met de vier vragen over dit, zes vragen over dat. Als het coronavirus verspreiden ze zich over de krantenpagina’s. Het lijkt wel of journalisten zelf geen heldere artikelen meer kunnen schrijven en zich verlagen tot dit soort malle vraag- en antwoordspelletjes.

Peet Fermont, Hulst

Aandacht

Gökmen T., de aanslagpleger in Utrecht, lacht nabestaanden in hun gezicht uit en spuugt letterlijk naar de rechtsstaat. Hij is onze aandacht niet waard.

Laten we een voorbeeld nemen aan de premier en de pers in Nieuw-Zeeland na de aanslag in Christchurch: we noemen nooit meer de naam van de dader, we laten nooit meer een afbeelding van hem zien. Vanaf nu doen we niet meer mee met zijn spel om aandacht.

Gert Jan Harkema, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden