Opinie

Europees Parlement wil nationale partijen zo weinig mogelijk zichtbaar maken

Europarlementariërs vertegenwoordigen hun nationale kiezers niet de zogenoemde  'Europese burgers'.

Koning Willem-Alexander schudt de hand met Martin Schulz (R), de voorzitter van het Europees Parlement, tijdens een bezoek aan het Europees Parlement. Beeld anp
Koning Willem-Alexander schudt de hand met Martin Schulz (R), de voorzitter van het Europees Parlement, tijdens een bezoek aan het Europees Parlement.Beeld anp

Op 11 november stemt het Europees Parlement over een reeks voorstellen om de Europese politieke partijen meer grip te geven op de vijfjaarlijkse verkiezingen voor het EP. Daarmee zou de Europese democratie dichterbij komen. Volgens mij gaat dit niet werken: als mensen al gaan stemmen, dan is dat toch vooral omdat ze hun nationale partij een steuntje in de rug willen geven. Dat is ook logisch: er is nu eenmaal geen Europees volk (demos) en voorlopig worden de verschillen in Europa alleen maar groter, Europese partijen of niet.

Het gaat onder meer om maatregelen als verplichte vermelding van de Europese politieke groep op de stembiljetten, op verkiezingsposters, op radio- en tv-spots. De voorstellen sluiten aan bij de tendens in het EP om nationale partijen zo weinig mogelijk zichtbaar te maken. Zo heeft het EP veel geld voor informatiemateriaal van Europarlementariërs. Alleen moet je dan wel je politieke groep promoten: het logo van de SP moet bijvoorbeeld veel kleiner zijn dan het logo van onze politieke groep.

Net als alle andere SP-volksvertegenwoordigers draag ik het grootste deel van mijn salaris en toelages af. Dat gaat in het EP om heel veel geld. Ik mag met mijn inkomsten doen wat ik wil, als ik het maar niet schenk aan mijn eigen partij. Ik geef het daarom aan goede doelen, maar het blijft idioot dat alle SP-volksvertegenwoordigers in Nederland gewoon aan de partij kunnen afdragen en SP-Europarlementariërs dat niet mogen.

Anja Hazekamp (L boven) van de PvdA en SP-ers Dennis de Jong (457) en Anne-Marie Mineur (458) in de plenaire zaal van het Europees parlement. Beeld anp
Anja Hazekamp (L boven) van de PvdA en SP-ers Dennis de Jong (457) en Anne-Marie Mineur (458) in de plenaire zaal van het Europees parlement.Beeld anp

'Europese burgers'

Als Europarlementariër word je rijkelijk bedeeld met medewerkers. Er zijn weinig voorschriften over wat een medewerker als taak heeft, maar op één punt controleert men streng: ze mogen niet worden ingezet voor nationale campagnes, zelfs niet als die over de EU gaan. Dat betekent dat de mensen die in onze partij iedere dag met Europees beleid bezig zijn, niet ingezet mogen worden bij campagnes, zoals indertijd tegen de Europese Grondwet, of straks bij het referendum over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne.

Tenslotte is er de permanente druk binnen politieke groepen in het EP om steeds meer met gemeenschappelijke standpunten te werken. Bij de grootste fracties, de sociaal- en christendemocraten, worden afwijkende standpunten en dito stemgedrag al helemaal niet op prijs gesteld. Terwijl je in die fracties totaal verschillende nationale partijen tegenkomt: de partij van de Hongaarse premier Orban zit met het CDA in één groep en hetzelfde geldt voor D66 en de VVD.

De SP heeft er lang geleden voor gekozen om zich aan te sluiten bij 'Verenigd Links'. Die groep vertegenwoordigt partijen links van de sociaaldemocratie. We zijn zeker aan elkaar verwant, maar er zijn ook grote verschillen. Zo hebben we eurofiele en eurosceptische partijen, partijen die veel geld willen uitgeven via Brussel en partijen die dat niet willen. Daarom noemen we onze groep ook bewust 'confederaal': er is geen 'fractiediscipline'. Maar zelfs in onze groep zie je een tendens om via 'gestructureerde debatten' te komen tot standpunten die voor ons allen zouden gelden.

Volgens de voorstellen vertegenwoordigen Europarlementariërs niet hun nationale kiezers, maar de 'Europese burgers'. Dit is natuurlijk onzin. Dat zagen we vorig jaar toen voor het eerst debatten tussen 'Europese topkandidaten' werden georganiseerd. Wie keek er naar het debat tussen Juncker, Schulz, Verhofstadt en Keller? Juist, vooral kiezers uit Duitsland, België en Luxemburg. Precies de landen waar de kandidaten uit afkomstig waren.

Ik zal dan ook tegen de voorstellen stemmen. Als SP-Europarlementariër vertegenwoordig ik de mensen die vorig jaar op de SP gestemd hebben. En als het aan de SP ligt, komen er in 2019 ook weer gewoon SP-kandidaten en SP-posters in een SP-campagne.

Dennis de Jong is SP-Europarlementariër.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden