Commentaar Vluchtelingenopvang

Europa zou veel meer werk moeten maken van beter asielsysteem

Natuurlijk is een complex migratievraagstuk niet bij toverslag op te lossen. Maar Europa kan meer doen.

Een Syrische vluchteling in het Qah-vluchtelingenkamp bij de Turkse grens. Beeld AFP

Nederland en andere Europese landen sloten in 2016 een deal met Turkije om de vluchtelingenstroom uit Syrië en andere landen in te dammen. Nu blijken steeds meer Turken naar Europa te vluchten, vooral aanhangers van de Gülenbeweging.

De Raad van State bepaalde deze week dat Gülenisten recht hebben op asiel. Dat is terecht. Immigratiebeleid moet streng zijn, ook omdat het draagvlak in de samenleving anders verloren gaat. Maar het moet ook rechtvaardig zijn. Nederland moet open blijven staan voor mensen die worden vervolgd door repressieve regimes, zoals dat van de Turkse president Erdogan. De Raad van State wees erop dat de Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties de laatste tijd meer meldingen krijgt van folteringen in Turkse gevangenissen.

De asielstroom uit Turkije brengt Europa wel in verlegenheid. Het gevaar is niet denkbeeldig dat president Erdogan de grens weer opent, uit onvrede over de opvang van Gülenisten. Tegenover Griekenland dreigde hij dit al een paar keer te doen. Tijdens de acute politieke crisis van 2016 had Europa weinig andere keuze dan een deal te sluiten met Erdogan, maar inmiddels zijn de schaduwzijden van de deals met Turkije en later metLibië en Soedan wel duidelijk. Moreel zijn ze onhoudbaar omdat dictators worden betaald, en vluchtelingen en migranten worden tegengehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Politiek zijn ze gevaarlijk, omdat Europa zich afhankelijk maakt van de medewerking van dubieuze regimes.

Europa zou veel meer werk moeten maken van een beter asielsysteem, waarvan de contouren al vaker zijn geschetst. Asielzoekers zouden dichtbij huis asiel moeten aanvragen.Wie geaccepteerd wordt, kan per vliegtuig worden opgehaald. Voor anderen moet de grens gesloten blijven. Toegelaten asielzoekers zouden verdeeld moeten worden over de Europese landen die aan zo’n systeem willen meewerken.

Natuurlijk is een migratievraagstuk dat wordt veroorzaakt door oorlogen en grote welvaartsverschillen niet bij toverslag op te lossen. Maar Europa kan meer doen.De huidige praktijk corrumpeert, werkt mensensmokkel in de hand en maakt Europa chantabel voor dictators elders ter wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden