CommentaarEuropese Unie

Europa moet ambitie tonen, want het alternatief voor een ambitieuze Unie is een angstbeeld

Bij alle gesteggel over geld, zou de EU er verstandig aan doen eens naar de besteding ervan te kijken.

Donald Tusk. Beeld AFP
Donald Tusk.Beeld AFP

Het is de essentie van de Europese Unie dat niemand echt de baas is, zei Donald Tusk, de scheidende president van de Europese Unie, in een interview met de Volkskrant. Deze week komen de Europese regeringsleiders bij elkaar voor een top in Brussel, waarbij onder meer over de nieuwe meerjarenbegroting voor de Unie zal worden gesproken. Naar verwachting zal de kwestie worden doorgeschoven naar volgend jaar, zoals dat vaker gaat in Europa. ‘Het was steeds een opgave voor me om de toppen af te sluiten met iets dat leek op een besluit’, zei Tusk.

Nederland heeft, met Oostenrijk, Zweden en Denemarken, geëist dat de begroting van de Europese Unie beperkt moet blijven tot 1 procent van het Europese bruto nationaal inkomen. De Europese Commissie wil 1,1 procent uitgeven, Finland (dit half jaar voorzitter van de EU) heeft een compromis van 1,07 procent voorgesteld.

De onderhandelingen hebben veel weg van een rituele dans. De verschillen zijn relatief klein, al gaat het in absolute termen om veel geld. Ongetwijfeld zal er, na lange nachtelijke onderhandelingen een compromis worden gevonden.

Nederland kan zich beter druk maken om de besteding van het Europese budget dan om een geringe verhoging daarvan. Nog altijd wordt een groot deel van de EU-begroting uitgegeven aan posten die in het verleden belangrijk waren, zoals landbouw en de structuurfondsen voor arme regio’s.

De Europese Unie moet de blik op de toekomst richten en zich concentreren op zaken die lidstaten niet afzonderlijk kunnen doen. Klimaatbeleid, migratie en grensbewaking, handelspolitiek, de strijd tegen de macht van grote (tech-) bedrijven, buitenlandse zaken en defensie, het zijn allemaal terreinen waarop de Unie haar waarde kan bewijzen. Zelfs grote landen als Duitsland en Frankrijk spelen in hun eentje weinig klaar op het wereldtoneel, hetgeen nog sterker geldt voor een klein land als Nederland.

Natuurlijk moet gewaakt worden voor megalomane Brusselse plannen waarvoor geen draagvlak onder de bevolking bestaat. Niettemin moet Europa ambitie tonen, omdat het alternatief voor een ambitieuze Unie veel erger is: de fragmentatie van natiestaten die even soeverein als machteloos zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden