Column

Europa is nog lang niet van hem af

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. Beeld afp
De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.Beeld afp

Grenzen fotograferen. Dat is de hobby van Yanis Varoufakis. U weet wel, de Griekse oud-minister van Financiën die deze zomer met wapperende sjaal, opgestoken vinger en kwajongensbravoure zijn land op de rand van Europa heeft laten wankelen.

In zijn vrije tijd trok hij langs de grens, overal waar die ondoordringbaar is: de grens tussen India en Kashmir, de grens die Cyprus verdeelt, de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, tussen Israël en de Palestijnse Westoever. Dat staat in een geweldig portret over hem in The New Yorker.

Vanaf nu kan Varoufakis zich dichtbij huis vermaken, want het nieuwe hek op de grens van Hongarije en Servië vordert flink. Liefst anderhalve meter ondergronds gaat het, en drie meter bovengronds. Gedecoreerd met 70 centimeter gerold scheermesdraad van eersteklas Navo-kwaliteit. De 'technische barrière', heet het ter plaatse.

Alles om vluchtelingen buiten te houden.

Wat moeten we met ze beginnen?

De Volkskrant belicht de vluchtelingenstroom in het project 'Fort Europa'. Het nieuws is nauwelijks bij te houden: woensdag zonk voor de kust van Libië alweer een boot met honderden Afrikanen onderweg naar Italië, de beruchte 'Centraal Mediterrane route'.

Oversteken naar een Grieks eiland, dat is veiliger. Maar ook daar zijn vluchtelingen niet meer welkom. Wat te doen?

Smokkelaarsboten bombarderen, opperde EU-buitenlandcoördinator Frederica Mogherini. Pas als de vluchtelingen van boord zijn natuurlijk. Maar dan: pats, bommen op zee, om ons fort niet te hoeven delen. Onvermijdelijk zal er ook wel eens een onschuldig vissersbootje worden geraakt. Ja, hoeveel mensenlevens mag Fort Europa eigenlijk kosten?

Onze eigen minister Ploumen (Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) wil het probleem bij de wortel aanpakken: jongeren verleiden in Afrika te blijven. Met 50 miljoen euro, grotendeels te verdelen over Nederlandse bedrijven, hoopt ze hun straatarme continent eerst een beetje op te lappen. Dan moeten ze daar zonder zeuren werk zoeken en trouwen met hun lokale 'meisje'.

Meer grenscontroles binnen Europa, stelt men aan de politieke rechterzijde. De 'zwerm' vluchtelingen, zoals de Britse premier Cameron het noemde, indachtig sprinkhanen, is best dragelijk zolang 'ie bij de buren blijft. Je zult zien: alles komt goed als de marechaussee gewoon weer de slagboom bemant bij Nieuweschans.

Dit is natuurlijk ook nog een optie: de grens opengooien, asielprocedures afschaffen, allemaal laten komen. Dat is het antwoord van de Amerikaanse 'open border movement'. Nee, dat zijn geen langharige hulpverleners die vluchtelingen onder een gebatikte deken naast zich op de bank knuffelen, zoals je zou denken. Het wordt gepromoot door een stel berekenende wetenschappers: twee economen, een wiskundige.

Uiteindelijk worden we daar allemaal beter van. Zeker, onze lonen zullen tijdelijk dalen door al die goedkope arbeidskracht, maar alleen voor de laagst geschoolde baantjes en de meeste Europeanen zijn hoogopgeleid. Desnoods laten we de vluchtelingen levenslang meer belasting betalen. Totaal oneerlijk, maar minder erg dan gedwongen verpieteren in een woestijn tussen rebellen.

Maar ja, ons sociale zekerheidsstelsel is nog wel even een knelpunt. Want tot diep in de Sahara pochen ze over dat rijke Nederland: een asielzoeker krijgt hier zomaar leefgeld.

Alleen dit weet ik nu zeker: Varoufakis ruilt zijn sjaal in voor een camera en Europa is nog lang niet van hem af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden