Europa heeft meer solidariteit, gelijkheid en samenhang nodig

Niet alleen de armste regio’s van Europa, maar ook Nederlandse steden en provincies hebben baat bij het ‘cohesiebeleid’ van de Europese Unie.

Amsterdam werkt aan het ‘slimme stad’-project. Beeld anp
Amsterdam werkt aan het ‘slimme stad’-project.Beeld anp

Op 2 mei presenteert de Europese Commissie haar voorstel voor de komende financiële periode. Daarom ben ik vandaag in Nederland: om te luisteren naar de standpunten en verwachtingen van Nederland wat het toekomstige cohesiebeleid betreft.

Ik zal pleiten voor een krachtig cohesiebeleid, dat wil zeggen aan projecten die bijdragen aan solidariteit tussen verschillende groepen in de samenleving, aan een goede opvang voor migranten, aan innovatie en aan het verduurzamen van het leefmilieu.

Ik deel op veel punten het Nederlandse standpunt over de toekomst van het cohesiebeleid. Ik denk daarbij aan een aanpak waarin de nadruk ligt op gebieden waar Europa de meeste toegevoegde waarde biedt, aan meer flexibiliteit en simpelere regels, aan meer pan-Europese samenwerking en aan een koppeling aan de structurele hervormingen in alle lidstaten.

Ik ben het ook eens met het standpunt van de Nederlandse regering dat we ons meer moeten concentreren op onderzoek en innovatie, klimaat en migratie. Ik zou echter willen stellen dat een sterk cohesiebeleid voor alle regio’s, dus niet alleen de armste, het beste middel is om dit te bereiken.

Lokaal niveau

Ten eerste staan in het cohesiebeleid diezelfde prioriteiten centraal: er zijn duizenden projecten om innovatie te stimuleren, het klimaat te beschermen en burgemeesters bij te staan om migranten effectief te helpen integreren. Dergelijke kwesties raken niet alleen de armste, maar alle regio’s van Europa.

Bovendien kunnen deze prioriteiten – waartoe ook veiligheid en het scheppen van banen moeten worden gerekend – vaak het best op lokaal niveau worden gerealiseerd door middel van grensoverschrijdende samenwerking; de meeste burgemeesters zullen dit bevestigen.

In de tweede plaats is het cohesiebeleid het grootste investeringsbeleid van de EU voor alle regio’s, waaronder ook de Nederlandse steden en provincies. Maar het is veel meer dan dat: iedereen is het erover eens dat het een belangrijke economische component heeft.

Zo heeft in de laatste periode alleen al het cohesiebeleid meer dan één miljoen banen in Europa gecreëerd, oftewel één derde van alle nieuwe banen, en dit midden in de zwaarste economische crisis ooit in Europa.

Maar het heeft ook een sterke sociale component; ik zeg vaak dat het cohesiebeleid dáár actief is waar de privé­sector zich niet waagt, en daarmee bedoel ik dat we projecten in armere gebieden van soms rijke regio's of steden financieren, óók in Nederland, niet alleen om economische redenen, maar ook om daar de sociale problemen tegen te gaan en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Tot slot heeft het cohesiebeleid – dankzij de twee bovengenoemde componenten maar ook omdat het zo zichtbaar is – een zeer belangrijke politieke component: het laat Europa op zijn best zien en laat zien hoe Europa in uw belang werkt, of dat nu in uw straat, dorp of stad is.

Energieprojecten

Voor de periode 2014-2020 heeft alleen al het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling maar liefst 510 miljoen euro ter beschikking gesteld van Nederland voor het stimuleren van investeringen in onderzoek en innovatie in de privésector en in activiteiten die rechtstreeks samenhangen met hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, zoals het ‘slimme stad’-project in Amsterdam of het Bioprocess-proefproject in Delft.

Maar Nederland profiteert ook indirect van projecten van het cohesiebeleid in minder ontwikkelde regio’s in andere lidstaten. Veel Nederlandse bedrijven halen opdrachten binnen voor EU-projecten daar, en een hogere levensstandaard elders in Europa is goed voor de Nederlandse export.

Tot nu toe hebben ruim 20 lidstaten aangegeven bereid te zijn een grotere bijdrage te leveren aan de toekomstige EU-begrotingen en hebben meer dan 25 lidstaten gezegd dat zij een sterker cohesiebeleid voor alle regio’s willen. Ik denk dat dat komt doordat het cohesiebeleid de meest concrete uitdrukking van Europese solidariteit is.

Gezien de huidige uitdagingen en de steeds sneller aantrekkende economie is er maar één positief scenario voor Europa en dat is dat alle EU-regio’s meeprofiteren van het cohesiebeleid. Omdat Europa meer solidariteit, meer gelijkheid en meer cohesie nodig heeft. Omdat Europa wil dat elke burger zich onderdeel voelt van het Europese project. En dat is precies wat het cohesiebeleid doet.

Corina Cretu is Europees Commissaris voor het regiobeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden