OpinieHandel met China

Europa en de VS moeten gedeelde waarden inzetten voor een nieuwe en gelijkwaardige handelsrelatie met China

We moeten onze waarden inzetten om samen een gelijkwaardige handelsrelatie met China te creëren, schrijft Pete Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland.

Stand van Huawei met 5G-producten in de Chinese stad Guangzhou, december 2018. Beeld HH
Stand van Huawei met 5G-producten in de Chinese stad Guangzhou, december 2018.Beeld HH

Naar mijn idee stellen zowel Amerikanen als Nederlanders zich de vraag of wij voldoende doen om de volgende generatie te beschermen, te verdedigen en voor te bereiden op de veranderingen en uitdagingen die we om ons heen zien.

Beide samenlevingen kennen een politiek systeem waarin verandering zich met institutionele middelen voltrekt. De Nederlanders spreken van het Poldermodel, in de VS is het een complex stelsel van checks and balances dat stevige consensus vereist voordat er iets verschuift.

Laat dit even op u inwerken: leiders die verantwoording afleggen aan de geregeerden; tolerantie; godsdienstvrijheid; gelijkheid; persoonlijke vrijheid; vrije markt; individualisme; veiligheid en bestaanszekerheid; gelijkheid voor de wet; maatschappelijke organisaties. Dat zijn de waarden die wij hooghouden. Ze zijn het fundament waaraan beide landen hun welvaart, hun vrijheid en hun succes danken. Ze horen bij onze nationale identiteit. We hebben hier iets te verdedigen.

Onder druk

We moeten onszelf afvragen, waarom hebben burgers het idee dat dit alles onder druk staat? Dat is een gerechtvaardigde, belangrijke vraag.

Dus wat is het antwoord? Hier een interessante observatie: Frank Luntz, een goede vriend die zich met opinie-onderzoek bezighoudt, was onlangs in Nederland. Frank stelt graag vragen. Frank vroeg een aantal malen aan een publiek van Nederlandse studenten of ze vonden dat hun waarden over 25 jaar meer zouden lijken op die van de VS of die van China. Verbaast het u dat ongeveer de helft van die studenten China noemde?

Als dat zo is, slaat me de angst om het hart. Waar staan we vandaag? Denken mensen echt dat onze waarden in de toekomst meer in de buurt komen van die van China? Begrijpen ze het verschil tussen onze samenleving en de Chinese, en waarom die verschillen ertoe doen?

Laten we eens zien hoe Nederland en de VS hun gedeelde waarden inzetten om vorm te geven aan de buitenlandse politiek. Om een voorbeeld te noemen, de revolutie in cybertechnologie en –verbinding. Sommige mensen denken misschien dat al het gepraat over telecom en 5G gewoon gaat over sneller internet, maar het is veel meer dan dat. 5G is in veel opzichten een game changer. Wie de baas is van de 5G-netwerken, zal de komende vijftig tot honderd jaar bepalen wie de nieuwe technologie van heel veel bedrijven beheerst.

Ongevraagde invloed

Het is belangrijk dat de VS en Europa zich blijven inzetten voor veilige netwerken en aanvoerlijnen die niet worden bedreigd door ongevraagde invloed of controle door vreemde mogendheden. De economische vrijheid van ondernemers om zich te kunnen vernieuwen moet gegarandeerd zijn, net als de nationale veiligheid. Daarom is het zo belangrijk dat het Westen wat betreft 5G aan de leiding blijft, omdat zowel de toekomst van de economische voorspoed als de nationale veiligheid op het spel staat.

We hebben het sterkste militaire bondgenootschap ter wereld opgebouwd, dat in Europa al zeventig jaar voor vrede en welvaart zorgt. De VS zal gewoon doorgaan met de steun aan de Navo, en toch zijn er twijfels over onze betrokkenheid. Wie is er meer betrokken bij een organisatie, het lid dat zijn rekeningen volledig betaalt en meer dan dat, of de leden die hun door henzelf vastgestelde verplichtingen nog moeten nakomen? Wat is de boodschap als wij niet bereid zijn onder ogen te zien welke investeringen nodig zijn om onze veiligheid en zekerheid te garanderen?

Nederland heeft besloten dat de bevolking het best gediend is met een energie-transitie. Dat is tegelijkertijd een belofte aan de burgers, en een voornemen om een schoner milieu achter te laten. Het zal moeilijke keuzes met zich meebrengen. Een van de voorliggende opties is de pijpleiding Nordstream 2.

Voor ons is Nordstream 2 een kwestie die tegelijk de economie en de nationale veiligheid raakt. De VS is er beslist tegen om Rusland te voorzien van een extra gereedschap dat kan dienen als dwangmiddel tegen Europese landen, en dan met name Oekraïne. Wil Nederland bijdragen aan het versterken van het Russische vermogen om de Europese energievoorziening te beheersen, en het Westen zo potentieel te kunnen ondermijnen? Of wil het zijn invloed gebruiken om het gedrag van de Russen te veranderen?

Handel

Terug naar onderwerpen waarover we het wel eens zijn. Handel. Handel met China! Europa en Amerika moeten ervoor zorgen dat onze bedrijven in China dezelfde mogelijkheden hebben om te concurreren, als de Chinese bedrijven hebben op onze markten. Wij willen dat onze ondernemingen zaken kunnen doen in China zonder dat hun intellectuele eigendom risico loopt. We willen eerlijke en wederkerige handel met China.

We moeten onze gedeelde waarden inzetten om een nieuwe en gelijkwaardige handelsrelatie met China vorm te geven, en we moeten dat gezamenlijk doen.

Als antwoord op de onzekerheid, de risico’s en de mogelijkheden waar we vandaag voor staan, ben ik ervan overtuigd dat onze gedeelde waarden helpen een omgeving te scheppen die ondernemerschap aanmoedigt; die kansen creëert voor vrijhandel; die het mogelijk maakt dat 5G en nieuwe technologie een positieve kracht zullen zijn; die het belang van gedeelde veiligheid onderstreept; die helpt met een breed aanbod aan energie en een schoner milieu; die intellectueel eigendom beschermt; die individuele vrijheid, tolerantie en mensenrechten ondersteunt.

Dit is het beste antwoord voor de toekomst van welvaart, vrede en veiligheid voor onze beide landen.

Pete Hoekstra is ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland. Dit is een bekorte versie van de Machiavelli-lezing die hij woensdag hield. De volledige Engelstalige versie staat hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden