opinieSamenwerking EU en Afrika

Europa en Afrika zullen tot duurzaam vergelijk moeten komen om crises als op Lesbos voor te zijn

De EU kan niet langer de andere kant op kijken en de Grieken het vuile werk laten doen.

Demonstranten tegen de bouw van een nieuw migranten detentiecentrum confronteren de politie. Lesbos, Griekenland.Beeld Reuters

Het was een van de betere vakantiebestemmingen in de Middellandse Zee. Het massatoerisme had op Lesbos nog geen vat gekregen. Niettemin waren de bezoekers een belangrijke bron van inkomsten.

Nu is Lesbos een hel. De toeristen zijn weg, de vluchtelingen kunnen niet weg. Uit wanhoop belagen 20 duizend migranten de eilandbevolking, Die komt op haar beurt in opstand tegen Athene. De gedwongen grondonteigening om nóg een vluchtelingenkamp te bouwen was het lont in het kruitvat.

Volgens de Unhcr, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, is er op Lesbos, Kos, Chios, Samos en Laros plek voor 6.200 migranten. Er zijn er nu bijna 40.000. De eilandbewoners waren steeds gastvrij en solidair met de migranten, totdat de situatie onhoudbaar werd. De oproep van de Unhcr aan de Europese Unie om blijk te geven van solidariteit is dan ook volkomen gerechtvaardigd.

Europa heeft de andere kant op gekeken en de Grieken het vuile werk laten doen. Op de korte termijn zal Lesbos ontzet moeten worden. Op Europese schaal gaat het om enkele tienduizenden migranten die moeten worden opgevangen of teruggestuurd. Dat is een peulenschil vergeleken met de migratiestromen van 2015.

Op de langere termijn zal de Europese Unie niet kunnen ontkomen aan een buitengrens om migratiestromen beheersbaar te maken. De investeringen in Frontex moeten worden opgevoerd. Voor alle duidelijkheid: een grens is iets anders dan een muur. De poort kan wel degelijk open gezet worden voor vluchtelingen en arbeidsmigranten. Maar wel met mate.

Europa en Afrika zullen tot een duurzaam vergelijk moeten komen om crises als op Lesbos voor te zijn. Dat kan alleen op basis van gelijkwaardigheid tussen de twee continenten. Ook na 70 jaar Europese integratie heeft het daaraan altijd ontbroken - ook in economisch opzicht. Een pleidooi voor opvang in de regio is ongeloofwaardig zolang de EU zijn markten hermetisch sluit voor Afrikaanse producten en leveranciers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden