Commentaar

'Eurocrisis is pas voorbij als Griekenland tot moderne economie is omgevormd'

Het is te vroeg om te zeggen dat de eurocrisis is bedwongen, maar goed nieuws mag gevierd worden, schrijft Xander van Uffelen in zijn commentaar voor de Volkskrant.

Protesten in Athene op 1 april.Beeld epa

Een koele blik op het beursscherm laat zien dat de eurocrisis op dit moment naar de achtergrond is verdreven. Spanje en Italië, die tijdens de moeilijkste momenten van de crisis zo'n 7 procent rente moesten betalen op hun staatsobligaties, hoeven nu nog maar 3,3 procent neer te tellen. Zelfs Portugal kan bijna al weer geld lenen op de kapitaalmarkt en zal binnenkort als derde euroland (na Spanje en Ierland) afscheid nemen van het Europese reddingsfonds.

De huidige rust in het eurogebied kan als een overwinning gezien worden van de Europese instituties. Vooral de heldere uitspraak van bankpresident Mario Draghi van de Europese Centrale Bank om ten koste van alles de euro te beschermen, is belangrijk geweest om de onrust onder beleggers te verdrijven. Ook de Europese politici en de Europese Commissie hebben de crisis helpen op te lossen.

 
De huidige rust in het eurogebied kan als een overwinning gezien worden van de Europese instituties
De Griekse minister van Financiën.Beeld epa

Controle van nationale begrotingen
Allereerst wisten de eurolanden na de spoedredding van Griekenland een fors bedrag van 750 miljard euro te reserveren voor de ondersteuning van probleemlanden. Vervolgens hebben de eurolanden nieuwe afspraken gemaakt over de onderlinge controle van nationale begrotingen. Ook is een systeem opgetuigd om Europese banken beter te controleren. Maar voor de redding van de probleemlanden is het vooral belangrijk geweest dat zij onder druk van Europa hun begrotingen op orde brachten.

De redding van Ierland, Portugal en Spanje toont aan dat een duidelijke hervomingsagenda vruchten afwerpt. Deze landen hebben de afgelopen twee jaar niet alleen de begroting gedeeltelijk op orde gebracht - door belastingen te verhogen en uitgaven te schrappen. Zij hebben ook structurele hervormingen doorgevoerd die toekomstige groei weer mogelijk maakt.

Veruit het grootste probleemland - Griekenland - is inmiddels ook op de goede weg, maar heeft het huiswerk nog lang niet af. Vooral dankzij verlaging van uitkeringen en verhoging van belastingen is de begroting inmiddels onder controle. Maar van de privatisering van staatseigendom en de liberalisering van de verstarde Griekse economie is nog weinig terechtgekomen. De eurocrisis is pas echt voorbij als Griekenland tot een moderne economie is omgevormd.

Xander van Uffelen is chef van de economieredactie van de Volkskrant.

 
Voor de redding van de probleemlanden is het vooral belangrijk geweest dat zij onder druk van Europa hun begrotingen op orde brachten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden