Opinie Europese Unie

EU-titel over het beschermen van de Europese manier van leven is suggestief

De portefeuille van de EU-Commissaris van migratie draagt de naam ‘Het Beschermen van onze Europese Manier van Leven’. Die titel bespiegelt een te eenzijdige opvatting van migratie, betoogt socioloog Inge van de Brug.

De EU-Commissaris van migratie en binnenlandse zaken, Dimitris Avramopoulos, in Brussel, 21 juni 2018. Beeld EPA

De nieuwe Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteerde onlangs de namen van de portefeuilles van de nieuwe eurocommissarissen. Ze gaf de portefeuille van de EU-Commissaris die over migratie gaat de titel ‘Het Beschermen van onze Europese Manier van Leven’. Vele voor- en tegenstanders van deze titel hebben zich de afgelopen twee weken gemeld. Zo beargumenteerde Arie Elshout afgelopen weekend in deze krant dat hij het een prima titel vindt. Onze Europese manier van leven is immers het beschermen waard, en veel migranten kunnen volgens hem nog wel wat bijscholing gebruiken over Europese waarden als de gelijkheid van vrouwen en lhbti-ers. Hij stelde dat we ons moeten openstellen voor de gevoeligheden van nieuwkomers, maar dat we andersom ook van immigranten mogen vragen dat ze rekening houden met die van ons.

Problematische koppeling

Het is niet de portefeuilletitel op zich die problematisch is, het is vooral de koppeling met migratie die wordt bekritiseerd. Het probleem is namelijk dat er een aanname achter schuilgaat waar geen bewijs voor is: de aanname dat migratie inherent een bedreiging vormt voor de Europese manier van leven.

Of migratie onze manier van leven aantast, hangt echter maar net af van over welke vorm van migratie we het hebben, en van de manier waarop we migratie benaderen. Broodjes döner, roti en kroepoek worden door velen niet gezien als een bedreiging van onze manier van leven, maar zijn wel degelijk onlosmakelijk verbonden met migratie. Kennismigranten worden zelden gezien als bedreiging, en over het feit dat veel expats onze taal niet spreken maken we ons beduidend minder druk dan over het feit dat onze Marokkaanse buurvrouw dat niet doet.

Veiligheid

Migratie is niet inherent een bedreiging voor onze manier van leven, maar kan dat in specifieke omstandigheden zijn, of als zodanig worden waargenomen. De nieuwe EU-portefeuilletitel dekt de problematiek omtrent salafistische imams, maar niet de broodjes döner of de kennismigranten. Het wekt daarmee de suggestie dat migratie enkel bezien moet worden vanuit het perspectief van veiligheid, en laat positieve aspecten van migratie buiten beeld.

Migratie is een complex, veelomvattend fenomeen. Het EU-migratiebeleid, en de titel van de persoon die daarover gaat, zou daar een weergave van moeten zijn. De titel ‘Het Beschermen van onze Europese Manier van Leven’ doet geen recht aan deze complexiteit, het is een gedeeltelijke weergave van de werkelijkheid, die bovendien populisten in de kaart speelt. De titel veronderstelt dat het beperkte deel van migratie dat een bedreiging vormt voor de Europese manier van leven representatief is voor alle migratie, en daarmee de basis kan vormen voor het migratiebeleid van de Europese Unie. Het is niet links of rechts om hier voor of tegen te zijn, de titel is simpelweg een eenzijdige opvatting van wat migratie is.

Inge van de Brug is socioloog en verbonden aan een ngo in Genève, actief op het gebied van migratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden