OpinieBrieven

EU heeft geen vrede gesticht in Noord-Ierland

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 10 oktober.

Redactie
De grens tussen Ierland en Noord-Ierland in het plaatsje Pettigo. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De grens tussen Ierland en Noord-Ierland in het plaatsje Pettigo.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: de EU & Noord-Ierland

De Duitse oud-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer vreest dat door de Brexit het Noord-Ierse conflict weer kan oplaaien (O&D, 8 oktober). Na de toetreding van Engeland en Ierland tot de Europese Gemeenschap, zo stelt hij, ‘verdween de drang naar de hereniging van Ierland, en kon de burgeroorlog tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland ten einde gebracht worden’.

De werkelijkheid is totaal anders. De Noord-Ierse troebelen escaleerden juist in de periode nádat Engeland en Ierland in 1973 EG-lid waren geworden. Tot aan het eind van de vorige eeuw zouden daarbij ruim 3.200 doden vallen, allemaal binnen het grondgebied van de Europese Gemeenschap en latere Unie. Brussel is nooit bij machte geweest om deze burgeroorlog te beëindigen. De Amerikanen wel, zoals wel vaker in de moderne Europese geschiedenis. President Bill Clinton, die een Ierse achtergrond heeft, en oog had voor de omvangrijke Ierse gemeenschap in de VS, wist in de jaren 90 met succes te bemiddelen. De echte doorbraak kwam na 11/9 toen elke Amerikaanse sympathie voor welke terreurbeweging ook verdween, en de Irish Republican Army (IRA) het zonder financiële steun vanuit de VS moest stellen. De wapens werden dus neergelegd. Zonder dat de EU eraan te pas was gekomen.

Een mogelijk ‘harde’ grens tussen Ierland en Noord-Ierland als gevolg van een Brexit leidt ongetwijfeld tot handelstechnische complicaties. Maar handel is nooit een belangrijke factor geweest in dit primair etnisch-religieuze conflict. Dus Fischer moet niet overdrijven.

Alfred Pijpers, Amsterdam

Kijk naar tijdzones

Waarom kijkt een aantal fracties in de Tweede Kamer hoofdzakelijk naar wat de buurlanden en handelspartners doen, terwijl het zou moeten gaan over de tijd die bij Nederland past gezien de ligging op de aardbol. De biologische klok van veel mensen loopt daar, neem ik aan, mee in de pas. Ga dus terug naar de basis, kijk op een kaart van tijdzones en zie dat de Benelux, Frankrijk en Spanje eigenlijk een tijdzone verschoven liggen ten opzichte van de oostelijke staten van de EU. Kiezen de laatste voor zomertijd, dan lijkt het mij logisch dat de eerder genoemde landen kiezen voor wintertijd.

In de huidige 24-uurseconomie is een uur verschil met een handelspartner geen punt, we doen ook zaken met China. Raadpleeg de bevolking en schrik niet van een tijdsverschil aan de grens, want we grenzen ook aan Engeland met een uur verschil.

Ben Deibel, Utrecht

Tuchtrecht voor magistraten

Minister Dekker van Rechtsbescherming hoopt de drempel tot oplegging van tbs te verlagen aan de hand van een verduidelijkende wetswijziging (Ten eerste, 9 oktober). Na het debacle van het eerder niet opleggen van tbs aan Michael P. is daar niets op tegen, maar de minister richt zich op het verkeerde wetboek. Op dit moment kan alleen het besluit en beleid van een officier van justitie en een rechter worden aangevochten, maar een verwijtbaar kennisgebrek of disfunctioneren van de aanklager of rechter als individueel beroepsbeoefenaar blijft buiten beschouwing. Voor artsen is er het BIG-register, voor advocaten het tableau. Maak je er een potje van, dan word je doorgehaald of geschrapt. De minister doet er goed aan om tuchtrecht voor rechters en aanklagers in te voeren. Artsen en advocaten worden geacht lering te trekken uit tuchtrecht en geschrapte collega’s, dus waarom zou dat niet moeten gelden voor rechters en aanklagers?

Valentijn Holländer, Amsterdam, psychiater

Generiek medicijn

Huisartsen lopen – gelokt met cadeautjes zoals gratis nascholing en voorheen gratis snoepreisjes – aan de leiband van de farma-industrie en schrijven daarom vaak liever geen generieke middelen voor. Ook de patiëntenverenigingen worden gesponsord, met geld, door de farma-lobby. Door de goedkopere, generieke medicijnen bespaart de verzekering geld dat deels wordt gebruikt om de premies laag te houden, wat gunstig is voor ons allemaal, behalve voor die groep patiënten die ‘originele’ merkgeneesmiddelen denkt nodig te hebben, een overtuiging die vaak berust op placebo-effect.

H. Diephuis, Amsterdam, arts

Jonge en Oude Democraten

Het ledenbestand van D66 bestaat voor het overgrote deel uit jongeren. Met de keuze voor Rob Jetten kunnen ze de Jonge Democraten definitief opheffen, want dat is nu D66 geworden. Misschien kan Boris van der Ham nu de Oude Democraten oprichten?

P. Heijkoop, Boskoop

Het leven volgens Pozzo

Naar aanleiding van het interview met A.L. Snijders, een nog snijdender metafoor voor het leven als lichtflits tussen twee eindeloze duisternissen levert Becketts personage Pozzo, uit Wachten op Godot. Zijn laatste tekst luidt: ‘... op een dag zijn we geboren, op een dag zullen we sterven, op dezelfde dag, op hetzelfde ogenblik, is dat u niet voldoende? Schrijlings op het graf baren ze, een ogenblik schittert de dag en dan is het opnieuw nacht.’

Jelto Drenth, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden