OpinieAntisemitisme

Esther Voet: NIW stelde ontsporingen Forum wél aan de kaak

Ongeacht het standpunt over Israël, ontmaskert het NIW Jodenhaat bij zowel links als rechts, stelt de hoofdredacteur van het blad, Esther Voet.

Thierry Baudet en vicevoorzitter Lennart van der Linden staan de pers te woord.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Thierry Baudet en vicevoorzitter Lennart van der Linden staan de pers te woord.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

‘CIDI en NIW zagen antisemitisme Baudet door de vingers’, luidt de kop boven een stuk van journalist Hella Rottenberg. Dat is nogal een beschuldiging. Als hoofdredacteur van Nederlands oudste opinieweekblad kan ik niet voor het CIDI spreken, al wil ik er wel op wijzen dat ik in mijn tijd als directeur van CIDI zware kritiek te verduren kreeg omdat ik weigerde Geert Wilders in een advertentie tegen Jodenhaat op te nemen.

Twee voorbeelden in Rottenbergs betoog moeten bewijzen dat het Nieuw Israëlietisch Weekblad ‘antisemitisme van rechtse en uiterst-rechtse medestanders bagatelliseert of door de vingers ziet’. Het eerste voorbeeld is een opinieartikel dat Thierry Baudet half juli in het NIW publiceerde. Wat niet wordt vermeld, is dat Baudets stuk een repliek is op een niet malse aanval in het NIW de week ervoor, door adjunct-hoofdredacteur Bart Schut. Allemaal te checken op de NIW-website. Dat Baudet hierop mocht reageren, lijkt mij gewoon een journalistieke basisregel: hoor en wederhoor. Maar de aantijgingen van antisemitisme waartegen Baudet zich verweerde, kwamen dus van het NIW zelf.

Het tweede voorbeeld gaat om een interview met het Amsterdamse gemeenteraadslid Annabel Nanninga over kwetsende tweets die zij in haar tijd als redacteur van GeenStijl had geplaatst. Wij vonden het een journalistieke plicht Nanninga daarover aan de tand te voelen. Is dat ‘negeren’? Het feit dat niet één prominent partijlid – Nanninga incluis – dat interview verspreidde via sociale media, spreekt boekdelen. Als de toon van het stuk ‘bagatelliserend’ of ‘door de vingers ziend’ was geweest, had de FvD-leiding dit artikel wel met veel bombarie gedeeld.

Dit waren niet de eerste artikelen die het NIW plaatste over antisemitische denkbeelden binnen FvD. In september 2018 al publiceerden wij het artikel ‘Racistisch schild, antisemitische vrienden’ over banden van de partij met de Vlaamse nationalist Dries Van Langenhove. Niets negeren dus.

De waarheid is dat iedere keer wanneer Forum voor Democratie in opspraak kwam in verband met antisemitisme, het NIW hierover heeft gepubliceerd en dat vrijwel altijd eerder en uitgebreider dan andere media.

Bijna wekelijks schrijven wij over rechtse Jodenhaat bij Alternative für Deutschland, onder Amerikaanse Republikeinen, over antisemitische complottheorieën als bij QAnon, over de Le Pens, over Hongarije en Polen. Onze abonnees weten dat. Ons bestaansrecht zou vervallen wanneer wij de haat tegen onze groepering alleen zouden benoemen wanneer het ‘voor ons politiek wenselijk’ zou zijn. De houding van welke antisemiet dan ook tegenover de staat Israël is daarbij irrelevant. Trouwens, de Israëlische regering wordt in ons blad vaker en kundiger bekritiseerd dan in veel andere media.

Wat wij nadrukkelijk nìet doen, is onze ogen sluiten voor Jodenhaat uit welke hoek dan ook. Links, rechts, islamitisch, christelijk of atheïstisch antisemitisme, alle komen aan bod. Wij zouden graag zien dat andere journalisten dezelfde houding aannemen.

Esther Voet is hoofdredacteur van NIW (Nieuw Israëlitisch Weekblad).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden