ColumnAaf Brandt Corstius

Ergens op de wereld zat Joran van der Sloot cocaïne in rode bieten te proppen

Aaf Brandt Corstius artikel column Beeld .
Aaf Brandt Corstius artikel columnBeeld .

Avondklok. Als ik dit stukje schrijf, weet ik niet of hij inmiddels ingevoerd is, maar hoe dan ook zal het vandaag weer de hele dag over hem gaan. Mag ik een vermoeden uitspreken? Mensen hebben het volgens mij extra vaak over de avondklok omdat het een lekker woord is. Net als lockdown. Dat is ook een lekker woord om uit je mond te klokken. Het zijn kloeke woorden. Lock, klok: kloek. Misschien begin ik gek te worden, of eigenlijk is dat vrij zeker, maar ik vermoed dat we het er daarom zoveel over hebben.

Ons nieuwe leven leidt tot nieuwe woorden en termen. Zo leerde ik gisteren de vrolijke term Lockdown Nieuwsquiz. ‘Welke BN’er was ook op het Museumplein? Doe de Lockdown Nieuwsquiz!’ stond er vrolijk op telegraaf.nl.

Je kunt veel van De Telegraaf zeggen, maar niet dat ze de lockdown niet leuker proberen te maken.

Die vraag van de BN’er wist ik natuurlijk al – het antwoord is altijd Dave Roelvink – dus ik deed de Lockdown Nieuwsquiz. De avondklok kwam er ook in voor. Vanwege de ingewikkelde toestand waarin wij leven waren de vragen vrij complex; ze zouden niet misstaan in de begrijpendlezenwerkjes die ik in mijn betrekking als parttimejuf nu vaak doorneem. ‘Het demissionaire kabinet wil een avondklok doorvoeren, maar niet zonder voldoende steun van de Tweede Kamer. Er wordt gekeken naar alternatieve maatregelen. Welke hoort er niet tussen?’

Op gevoel koos ik het goede antwoord uit de maatregelen die bij de vraag werden opgesomd.

De enige vraag die ik fout had, was: ‘Het Peruaanse openbaar ministerie wil Joran van der Sloot vervolgen voor het binnensmokkelen van cocaïne in de gevangenis aldaar. Waar zou die in zijn verstopt?’

Het klokje van de Lockdown Nieuwsquiz begon te tikken: ik had 30 seconden. Ik kon kiezen uit vier antwoorden: een pakje kauwgum, 19 rode bieten, een tros bananen en een rol drop. Piepend en krakend kwamen mijn hersens, deze dagen overbelast en tegelijkertijd onderprikkeld, in actie. In een pakje kauwgum kun je amper cocaïne meesmokkelen. Drop hebben ze niet in Peru. Negentien rode bieten, daarmee loop je ontzettend in de gaten. Dus bleef de tros bananen over. Verhit drukte ik op de knop.

Het was fout: Joran van der Sloot had cocaïne gesmokkeld in 19 rode bieten. Ik had het kunnen weten: 19 is een heel specifiek getal, dat verzin je niet zomaar.

Ergens in een land hier ver vandaan was Joran van der Sloot er nog steeds. Ergens op de wereld was Joran van der Sloot nog altijd bezig met het verrichten van kleine, criminele activiteitjes. Ergens op de wereld zat Joran van der Sloot cocaïne in rode bieten te proppen.

God, wat verlangde ik naar de tijd dat het hier avond aan avond in alle talkshows over Joran van der Sloot ging, en niet over de avondklok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden