Opinie

Erdogan wil Turkije koste wat kost arabiseren

Waar Atatürk de Turkse republiek met bloed, zweet en tranen heeft gedearabiseerd, probeert Erdogan dit proces voortvarend terug te draaien. Zijn voornemen om staatsburgerschap te verlenen aan drie miljoen Syrische vluchtelingen is niets anders dan een manier om stemmen te winnen voor zijn AK-partij.

De Turkse president Erdogan poseert met de Saoedische koning Salman bin Abdulaziz al-Saud tijdens een bezoek van die laatste aan Turkije in april van dit jaar.Beeld epa

Erdogan is van plan om Turks staatsburgerschap te verlenen aan miljoenen Syrische vluchtelingen. In een speech tegenover Syrische asielzoekers heeft hij gezegd dat de stappen richting dit doel met voortvarendheid genomen zullen worden door het desbetreffend ministerie. Die belofte deed hij tijdens een iftar in Kilis afgelopen weekend. Vanwege de toevoer van asielzoekers, is de bevolking van deze zuidelijke Turkse stad binnen een paar jaar verdubbeld. Door drie miljoen Syriërs Turks staatsburgerschap te geven, probeert de AK-partij nieuwe stemmers aan zich te binden en de verkiezingen in 2019 te manipuleren.

Etniciteit en de streek waar je vandaan komt, doen ertoe in Turkije. Meer dan in Nederland. In de polder zien we geen grote contrasten tussen een Nederlander uit Groningen en Gelderland. Daarentegen waren er in het Ottomaanse Rijk tientallen verschillende volkeren en in de Turkse Republiek zijn veel volksvariëteiten blijvend zichtbaar gebleven. De kans dat iemand uit het noorden van Turkije geen Turk is, maar een Tsjetsjeen, Laz of Pontische Griek, is aanzienlijk. In het oosten leven miljoenen Koerden. In het westen zijn er Thraciërs die van de Balkan afkomstig zijn. In Anatolië vestigden zich met name alevitische Turkse stammen.

Mensen uit deze uiteenlopende streken trouwen pas sinds kort met elkaar. De voorkeur gaat nog altijd uit naar een partner uit hetzelfde dorp, dezelfde stad of in het minst gunstige geval: dezelfde provincie. Je cultuur, je religieuze stroming en je familie weerspiegelen namelijk het één en ander over je conditionering, je politieke voorkeur en je religiositeit. Alhoewel het geen exacte wetenschap is, bleek deze zienswijze door de eeuwen heen een redelijk goede indicator te zijn met betrekking tot hoe iemand in elkaar zou kunnen zitten.

Saoedisch staatsburgerschap

Op het eerste gezicht lijkt Erdogan, die zelf geen Turk is, maar een Georgiër en wiens vrouw een etnische Arabische is, de Turkse identiteit een prominente plek te geven binnen zijn machtspolitiek. Maar niets is minder waar. Islamisten zoals Erdogan staan juist lijnrecht en zelfs vijandig tegenover oorspronkelijke Turken. Dat verbloemen ze met patriottische retoriek, bombastische historische propaganda en door de aanval in te zetten op het Westen. Wat ze echter het meest relevant vinden, is de islam en vooral de soennitisch-orthodoxe variant ervan. Indien je je bekeerd hebt tot het soennisme, ben je goedvolk en mobiliseerbaar.

Het maakt dan niet uit of je een Bulgaar of Bosniër bent. Dat was al in het Ottomaanse Rijk het geval, waar vrijwel geen enkele Ottomaanse grootvizier of admiraal een Turk was en nagenoeg alle moeders van de sultans uit (Oost-)Europa kwamen. Het eliteleger van de Ottomanen - de Janitsaren - bestond uit bekeerde christelijke jongens, die uiteindelijk de notabelen van de Ottomanen zijn gaan vormen. Zo nam de bekeerling de macht stapsgewijs over en marginaliseerde gaandeweg de authentieke Turk, afkomstig uit Centraal-Azië.

Syriërs zullen loyaal blijven aan de Erdogan-clan en dit zal generaties lang een nieuwe kiezerspoel opleveren voor de AK-partij. Nadat de kinderen van de eerste generatie vluchtelingen zelf kinderen gekregen hebben, komen er een extra twee miljoen bovenop de initiële drie miljoen Syriërs. Daarmee zal de etnische samenstelling van Turkije definitief veranderen. Atatürk heeft de Turkse republiek met bloed, zweet en tranen gedearabiseerd, geturkificeerd en gelaïciseerd. Erdogan wil dit proces helaas terugdraaien en de Turkse republiek stapsgewijs afschaffen. Ik adviseer hem en zijn familie voortvarend stappen te zetten richting het aanvragen van het Saoedisch staatsburgerschap, want het Turkse volk zal zijn plannen nooit accepteren.

Ismail Selvi, is ex-militair en columnist voor Zaman Vandaag en The Post Online.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden