Opinie dementie

Erdal Balci ontroert en informeert met liefdevolle column over zijn dementerende vader

Dementerende ouderen spelen een spel met een ballon in een verzorgingstehuis. Beeld Marcel van den Bergh

Dementie is hot in de media. Veel verschillende gezichten van dementie zijn de afgelopen jaren ook in de Volkskrant belicht. Maar geen enkele bijdrage raakte ons zó als die van Erdal Balci (O&D, 21 augustus). Balci schrijft liefdevol en zorgvuldig over zijn vader, die naar Nederland migreerde om de armoe uit zijn jeugd te ontvluchten en zijn kinderen een toekomst te geven. Nu heeft hij dementie.

In de zorg, het wetenschappelijk onderzoek en beroepsonderwijs benoemen we de cognitieve tekortkomingen en het falende realiteitsbesef van mensen met dementie. Maar niemand weet de beleving van dementie voor de persoon zelf en diens kinderen zo fijnzinnig én informatief te omschrijven als Balci in zijn vier kolommetjes.

Veel migrantengroepen zoals de Turkse en Marokkaanse gastarbeiders van de jaren zestig en zeventig bereiken nu de pensioengerechtigde leeftijd, maar ook de leeftijd waarop dementie steeds vaker vastgesteld wordt. Er is onderzoek dat suggereert dat zij zelfs relatief vaak dementie hebben. Toch krijgt maar een heel klein deel professionele zorg. En die zorg sluit vaak slecht aan bij hun persoonlijke en culturele achtergrond. De mantelzorg die door de partner en de kinderen wordt gegeven vangt veel op, maar het is vaak niet vol te houden. Net zo min als bij autochtone Nederlanders met dementie. Het wordt hoog tijd dat dementie bij migranten meer aandacht krijgt in de zorg, het wetenschappelijk onderzoek en in het beroepsonderwijs. Migranten met dementie verdienen ook goede zorg. We moeten nog uitvinden hoe die zorg eruit moet zien. Dat uitvinden moet gebeuren in cocreatiemet deze migranten en hun naasten zelf. De column van Erdal Balci is van grote waarde bij het opnieuw uitvinden van goede zorg. We zullen hem in elk geval in ons onderzoek en onderwijs gebruiken.

Carolien Smits en Gözde Duranresp. lector innoveren met ouderen & coördinator ProMemo, expertisecentrum dementie voor professionals, Hogeschool Windesheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden