COLUMNSHEILA SITALSING

Er zijn veel aanwijzingen dat er ondanks alle ‘nieuwe normaal’-retoriek ook veel oud normaal terugkeert

Sheila Sitalsing artikel column Beeld .
Sheila Sitalsing artikel columnBeeld .

Wanneer de premier dinsdagavond nieuwe brokjes vrijheid gaat uitdelen, zal hij vermoedelijk zo vaak mogelijk de woorden ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘nieuw normaal’ in de mond nemen, want Mark Rutte is een aanhanger van de theorie dat als je iets vaak genoeg zegt, de mensen het vanzelf voor waar gaan aannemen en ernaar gaan handelen. (Al werkt dat in de praktijk niet altijd zo: ‘doe normaal’ vertaalde zich opvallend vaak in abnormaal gedrag onder ­diverse VVD’ers – de integriteitscommissie had het er druk mee.)

Toch zijn er ook verdacht veel aanwijzingen dat er ondanks alle ‘nieuwe normaal’-retoriek ook heel veel oud normaal terugkeert. Neem deze: het kabinet laat zich vanaf deze maand weer adviseren door een waaier aan planbureaus. Voor de leefomgeving, voor sociaal-culturele kwesties, voor de economie, voor het milieu. Het advieswezen dat doorgaans boekenkasten vol rapporten produceert, wordt deels opnieuw opgestart, gewoon net als vroeger. De planbureaus, van CPB tot SCP en PLB en RIVM, adviseren op verzoek van het kabinet gezamenlijk over ‘de punten die naar hun mening maatschappelijk het meest urgent zijn’.

Zoiets hoef je Kim Putters geen tweemaal te vragen. De directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau is afgelopen december bekroond tot invloedrijkste Nederlander, een uitverkiezing die als een zichzelf versterkende loop werkt, want de mensen nodigen hem vaker uit en luisteren eerbiediger naar hem omdát hij zo invloedrijk is, waardoor hij nog invloedrijker wordt, et cetera. Hij wendt die invloed uitstekend aan.

Zijn SCP heeft al een onderzoeksprogramma opgestart naar de sociaal-maatschappelijke gevolgen van de corona-uitbraak en de bevindingen worden vervat in prima leesbare, dunne rapportjes. Maandag verscheen een nieuwe versie van dat SCP-onderzoek, goed getimed voor de dinsdagse persconferentie van de minister-president. Daarin staat als een van de belangrijkste conclusies: ‘Kwaliteit van leven en van de samenleving is meer dan volksgezondheid.’ En: ‘De kwaliteit van leven is afhankelijk van tal van zaken die nu (deels) wegvallen, zoals sociale contacten, werk en allerlei vormen van vrijetijdsbesteding.’

Wat een nette manier is om te zeggen dat we als de wiedeweerga af moeten van de fixatie op besmettingsgraden en de R en het aantal bezette ic-bedden. Erik Wiebes zei het iets beknopter: ‘We willen af en toe met elkaar bier drinken. Dat is allemaal heel belangrijk.’ Dat had hij scherp gezien: maandagmiddag waren er volgens het reserveringssysteem voor de Efteling 35.532 wachtenden om een kaartje te reserveren. Allemaal mensen die graag af en toe in een achtbaan met elkaar willen zitten en Holle Bolle Gijs een servetje willen voeren.

Ook relevant: de opmerking van Putters in het corona-rapport dat mensen in een acute noodsituatie best bereid zijn om even draconische maatregelen te slikken en wat vrijheden in te leveren en zich thuis op te laten sluiten, maar alleen als de maatregelen een duidelijk doel dienen, effectief zijn en niet te lang duren. Nu de eerste nood voorbij is, is ander beleid dus nodig. De welwillendheid raakt rap op. Ook Martin Sommer begon afgelopen zaterdag in deze krant te muiten tegen de inperking van burgerlijke vrijheden.

De premier en de ministers die met de verkiezingen voor de deur de tweede golf, die sommigen haast wellustig voorspellen, moeten managen, gaan het heel erg zwaar krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden