Rondvraag

'Er wordt altijd gezocht naar de invalshoek: gevaar!'

Amsterdam Dance Event trok de afgelopen week ruim 350 duizend bezoekers. Er werden 250 aanhoudingen verricht en er viel een dode, meldt de politie. Wordt er bij dance-events te veel nadruk gelegd op drugsgebruik?

null Beeld null

Thijs Roes, wetenschapsjournalist:

'Dat ene sterfgeval tijdens het Amsterdam Dance Event is natuurlijk een tragedie, maar als je die 200 arrestaties op 350 duizend bezoekers bekijkt , ondanks de zware controles, dan is de conclusie eigenlijk dat het evenement heel erg goed is verlopen. Maar dat lees of zie je niet in de media. De discussie over drugs is gehandicapt in Nederland.

Media lagen te wachten tot er iets ergs gebeurde dat ze aan ADE konden koppelen. Over eventuele incidenten in de rest van het land lees je niks. Als het over drugs gaat, wordt er altijd gezocht naar de invalshoek: o mijn god, gevaar! Het is een groot toneelstuk. Drugs zijn slecht. Zo zie ik het niet. We moeten accepteren dat drugs een onderdeel van ons leven zijn, of je het nou hebt over alcohol tijdens de vrijdagmiddagborrel of xtc op een feest.

De politie wil met die strengere controles zogenaamd voor de gezondheid van de gebruikers opkomen. Moralistische onzin. Denk je nou echt dat die gebruikers een pil nemen om zichzelf kapot te maken en dat zij tegen zichzelf beschermd moeten worden? De politie gaat over veiligheid, niet over onze gezondheid. Als het om de gezondheid gaat dan zet je een zorgmedewerker neer bij een festival, geen politie.'

Martin Solveig draait tijdens de avond My House by Pacha in de Amsterdamse Escape. Beeld null
Martin Solveig draait tijdens de avond My House by Pacha in de Amsterdamse Escape.

August de Loor, Adviesburo Drugs:

'Afgelopen nacht was ik stand by voor de EHBO op ADE. Ik vind dat het drugsgebruik op dance-events wordt overdreven en een eenzijdige aandacht krijgt. House is een mondiale trend die een massale belangstelling krijgt in binnen en buitenland. Al die aandacht voor het drugsgebruik doet geen recht aan de belangrijke functie van dit soort festivals. Niet alleen zorgt het voor internationale ontmoetingen, innovatieve muziekstijlen maar het is ook goed voor de multiculturele contacten. Over de vredelievendheid van dit soort feesten hoor je nooit wat.

Als je kijkt naar de voorlopige Eerste hulp-cijfers van ADE, zie je dat er afgelopen zaterdag 185 duizend bezoekers waren en dat de ambulance 23 keer is uitgerukt. Ter vergelijking: bij de marathon van Amsterdam waren 16 duizend deelnemers en is de ambulance 15 keer uitgerukt. Ik heb van de meldkamer begrepen dat het niet hele ernstige incidenten waren, niet levensbedreigend. Ik wil drugsgebruik niet bagatelliseren maar in de praktijk vind ik het meevallen, als je kijkt naar het aantal bezoekers en het risico.

Wat voorkomen moet worden is dat de overleden vrouw in Zwolle de maat der dingen wordt. Een incident moet niet tot algemeenheid verheven worden. Mijn ervaring van jarenlang bij party's drugsgebruik in de gaten houden is dat er vaak meer aan de hand is. Maar zodra het om drugs gaat wordt het een absoluut fenomeen. Ik vind het verdrietig voor de ADE-ers dat de aandacht eenzijdig op drugs ligt. Terwijl mensen hier maanden voor sparen en er echt iets van proberen te maken.'

null Beeld null

Ton Nabben, criminoloog en drugsonderzoeker aan de UvA:

'Het drugsgebruik op die festivals wordt niet overdreven. Het drugsgebruik is hoog in Amsterdam, dat blijkt uit onze recente survey onder clubbers en ravers en wordt ook door het laatste CBS-onderzoek bevestigd. Hoger dan in de rest van Nederland. Er leven veel twintigers in de stad - door de hogescholen en universiteiten - en laten dat nou net de genotszoekers zijn.

Het taboe op drugsgebruik neemt af. Er is sprake van een voortschrijdende normalisering, dat geldt voor xtc in het bijzonder. Ruim 800.000 mensen (15-65 jaar) hebben ervaring met xtc. Het hoort er een beetje bij, zeker in het uitgaansleven. Van de twintigers (25-29 jaar) in Nederland heeft 1 op de 5 wel eens xtc genomen. Veel gebruikers in de stad zijn agendahedonisten. Ze hebben een drukke baan of studie en plannen zo'n feest met pil in. Dat wordt vaak niet begrepen door de politiek.

Of het toenemende gebruik erg is? Ter vergelijking: in 1985 hadden we in één jaar 73 heroïne-sterfgevallen. Dit jaar viel er één dode tijdens een dancefestival dat meer dan 350 duizend mensen trekt. Ook dat is natuurlijk een drama, maar op z'n groot aantal bezoekers is er nou eenmaal een risico.

Het aantal incidenten door het gebruik van xtc neemt niet toe, de ernst van incidenten wel. Hoe dat komt? De markt is historisch zuiver en de sterkte van de pillen is al jaren hoog.

Ik vind dat de gemeente Amsterdam een goed drugsbeleid voert. Ze kijken pragmatisch hoe je de gezondheidsrisico's kunt beperken. Die aanpak past in de harm reduction gedachte. We hebben immers gemerkt dat harde bestrijding niet per se werkt. Het zero-tolerance-beleid zorgde er niet voor dat het drugsgebruik afnam. Dus moet je hier als gemeente mee dealen.

Of strengere controles van bezoekers zin heeft? De controle verschilt erg per feest. Een organisatie maakt een risicoprofiel en past daar de controle op aan. In Amsterdam krijg je pas een strafblad als je vijf pillen of meer op zak hebt, elders in het land ligt die grens lager. Is Amsterdam te soft? Pas je de grens aan, dan krijg je veel meer mensen die in het strafrechtsysteem terechtkomen, daar maakt de gemeente dus een afweging in.'

null Beeld null
null Beeld null

Atze de Vrieze, muziekjournalist VPRO 3 voor 12:

'Ja, er wordt drugs gebruikt op het Amsterdam Dance Event. Niet weinig ook. Maar ik vind het jammer dat het in de media zo onzorgvuldig met de informatie wordt omgegaan.

'Er zouden dit weekeinde 250 arrestaties hebben plaatsgevonden. Dat geldt voor heel Amsterdam. Zijn die arrestaties allemaal druggerelateerd? Of heeft iemand staan plassen tegen de kerk? En vooral: hoe verhoudt zich dat tot een normaal weekend, en tot de normale hoeveelheid mensen die uitgaan in Amsterdam?

'Wat me stoort is dat bij een festival als Lowlands ook talloze mensen worden aangehouden. Maar daar nemen kranten wel de moeite om zich in de muziek te verdiepen. Alleen de Volkskrant en NRC hadden inhoudelijke artikelen over het Amsterdam Dance Event. Hoe dat komt? Ik denk dat het nachtleven rondom house en techno iets onbekends is. Mensen vinden het eng. Zeker vanwege alle verhalen over drugs.

Alle vormen van partydrug, behalve alcohol, zijn natuurlijk verboden in Nederland. Het probleem is dat de mensen daardoor niet weten wat ze innemen. Ik denk dat het daarom goed is dat dance-events en de gemeente inzetten op voorlichting.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden