CommentaarNatuurbeheer

Er tekent zich een botsing tussen twee vormen van natuurbeheer af: biodiversiteit versus klimaat

Er tekent zich een curieuze botsing af tussen twee vormen van natuurbeheer: biodiversiteit versus klimaat.

Ségolène Royal, de Franse minister van Milieu van 2014 tot 2017. Beeld Reuters

Ségolène Royal, de Franse minister van Milieu van 2014 tot 2017, hekelde ooit de ‘punitieve ecologie’ die burgers zou straffen voor hun verspillende en materialistische levensstijl. Een overmaat aan straf zou het draagvlak voor duurzaamheid ondermijnen, aldus Royal.

In dit licht zijn de bevindingen van een Zwitsers onderzoeksteam verheugend: herstel van de bossen op aarde is, ­althans in theorie, voldoende om de broeikasgassen terug te brengen naar een vooroorlogs niveau. Volgens andere deskundigen is de stelling van de Zwitsers nogal optimistisch. De mens zal niet ontkomen aan verandering van levensstijl.

Niettemin illustreert het onderzoek dat er ook vrolijke kanten aan duurzaamheid zitten. De wereld wordt mooier door het aanplanten van bomen, zoals goede isolatie leidt tot comfortabeler huizen en elektrische auto’s leiden tot een schonere en stillere stad. Duurzaamheid kan innovatie en economische groei stimuleren, door de ontwikkeling van producten waar iedereen beter van wordt. Het is onzin om klimaat en duurzaamheid te ‘framen’ als de hobby van een elite die ten koste gaat van het volk. Iedereen profiteert van een schonere en groenere wereld, zaak is alleen om de lasten eerlijk te verdelen.

In de stad zijn bomen hard nodig om te voorkomen dat er bij steeds hogere temperaturen ‘hitte-eilanden’ ontstaan. In het buitengebied zijn bossen geliefd bij wandelaars en andere recreanten.

Merkwaardig genoeg ontbost Nederland, in een tempo van 0,36 procent per jaar, terwijl het toch al een van de minst beboste landen van Europa is. Staatsbosbeheer kapt veel bomen teneinde bossen om te vormen tot heide en stuifzand. Dat komt de biodiversiteit ten goede, aldus Staatsbosbeheer. Zeldzame soorten als de gladde slang, de hazelworm en de sabelsprinkhaan kunnen terugkeren, met subsidie van de Europese Unie die geld uittrekt om de biodiversiteit te bevorderen.

Zo tekent zich een curieuze botsing tussen twee vormen van natuurbeheer af, biodiversiteit versus klimaat. Gezien de urgentie van het probleem zou het klimaat, en daarmee het bos, zwaarder moeten wegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden