CommentaarCarlijne Vos

Er moet snel perspectief komen op beperkte opening horeca en terrassen

Een gesloten café in Den Haag. Beeld EPA
Een gesloten café in Den Haag.Beeld EPA

Het is de vraag of een rechtszaak de meest wenselijke route is om het gelijk van de horeca af te dwingen.

De horeca wil heropening afdwingen via de rechter. De nood bij veel ondernemers is hoog en bovendien is niet aangetoond dat gasten onveilig zijn in een restaurant op of een terras met voldoende afstand en respect voor de basale hygiënemaatregelen.

De argumenten waarmee de brancheorganisatie KHN de aangekondigde rechtsgang maandag verdedigde, zijn helder en verdedigbaar. Veel ondernemers hebben al hun reserves moeten aanspreken om het hoofd boven water te houden. De recente uitbreiding van de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) komt voor sommigen te laat, anderen vallen buiten de regeling of worden nog steeds onvoldoende gecompenseerd.

Toch is het de vraag of een rechtszaak nu de meest wenselijke route is om het gelijk af te dwingen. Hoewel er minder onzekerheden zijn over het verloop van de pandemie dan tijdens de eerste lockdown toen KHN ook vergeefs naar de rechter stapte, geldt nog steeds dat het kabinetsbeleid erop is gericht om het menselijk verkeer buitenshuis te beperken. Het kan dus wel zo zijn dat mensen veilig zijn in een restaurant, maar de weg er naar toe niet omdat open horeca nu eenmaal meer verkeer op straat teweegbrengt. Dat wil het kabinet nu juist vermijden.

Toch zal het kabinet met mooier weer in zicht nu wel met pragmatische oplossingen moeten komen. Zonder invoering van een totale lockdown trekken burgers anders immers massaal met een picknickmand in de arm naar parken, stadspleinen en natuurgebieden, waar de veiligheidsmaatregelen zeker niet in acht kunnen worden genomen. Het zou voor iedereen wenselijk zijn als er snel perspectief komt op beperkte opening van horeca en terrassen, bijvoorbeeld tot vroeg in de avond en met voldoende afstand tussen tafels, zoals de landen rond de Middellandse Zee al langer succesvol hanteren in combinatie met een avondklok.

Daarnaast zou het kabinet kleine ondernemers die hun levenswerk en pensioen in rook zien opgaan door gedwongen sluiting, wellicht ruimhartiger moeten compenseren. Zeker nu kappers en rijscholen wel weer open mogen is de kennelijke willekeur en onsamenhangendheid van het kabinetsbeleid voor de getroffen ondernemers - en niet alleen in de horeca - anders niet meer te verkroppen. Perspectief en houvast zijn nu de belangrijkste middelen om rechtszaken en verdere maatschappelijke onvrede te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden