commentaardecentralisatie jeugdzorg

Er is voortijdig, ondoordacht en te diep gesneden in de jeugdzorg

De jeugdzorg weet de doelgroep prima te vinden. Nu zorgen dat gemeenten er niet aan onderdoor gaan.

Raoul du Pré
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld ANP

Toen het vorige kabinet de jeugdzorg decentraliseerde, was de gedachte dat de hulp dichter bij de mensen zou komen. Juist op lokaal niveau zou de beste inschatting worden gemaakt van de behoeften binnen de lokale gemeenschap. Gemeentebesturen brachten daar van meet af aan tegenin dat het dan niet logisch was om er meteen een bezuinigingsoperatie van te maken. Dat gebeurde toch.

Enkele jaren later hebben beide partijen het gelijk aan hun zijde. Voor de zoektocht naar de doelgroep is de decentralisatie een groot succes geworden: het aantal jongeren in de jeugdzorg is met 12 procent gestegen, er kwamen er bijna 50 duizend bij. En daar begint het gelijk van de gemeenten. Want die stijging, gecombineerd met de bezuiniging, brengt lokale bestuurders nu in financiële problemen. In totaal worden de budgetten met 600 miljoen euro overschreden. Gemeenten die op hun beurt snijden in de uitgaven aan de zorginstellingen, brengen de hulpverleners in zwaar weer. Daar dreigen pijnlijke faillissementen, die het tekort aan zorg alleen verder zullen vergroten.

Dit roept op het Binnenhof de vraag op of gemeenten niet wat strenger moeten worden: zijn de criteria om voor jeugdzorg in aanmerking te komen niet hier en daar te soepel? Of werden tot 2015 inderdaad zoveel problemen over het hoofd gezien?

Dat is een logische vraag, maar het mag gezien de voorgeschiedenis niet het uitgangspunt zijn van het rijk. Wie decentraliseert vanuit het vertrouwen dat gemeenten het beter weten, kan daar niet zomaar op terugkomen zodra het anders uitpakt dan gedacht. Bovendien is de huidige overschrijding van de budgetten niet eens zoveel groter dan de aanvankelijke bezuiniging uit 2015. De financiële problemen van de gemeenten zouden ook zomaar eens het bewijs kunnen zijn dat er destijds ondoordacht en voortijdig is gesneden.

Zolang het kabinet geen aanwijzingen heeft dat de gemeenten iets verkeerd doen, ligt reparatie voor de hand. Dat lijkt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ook te begrijpen, gezien zijn welwillende reactie. Nu de rest van het kabinet nog overtuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden