OpinieCommentaar

Er is volop ruimte voor debat over de zomertijd, maar op Europees niveau kan dit makkelijk ontsporen

EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker Beeld null
EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker

Met de tijd kan het makkelijk misgaan zodra politici zich ermee bemoeien. Beroemd is het Duitse voorbeeld uit 1945. In Hitlers Duitsland was de zomertijd al van kracht toen de nazi’s capituleerden. De Russen wilden in het door hen bezette deel dezelfde tijd als in Moskou en zetten de klok dus nog een uur vooruit. Toen later dat jaar in de Westerse delen de wintertijd weer van kracht werd, had Duitsland opeens te maken met een tijdsverschil van twee uur.

Zou het toeval zijn dat juist in Duitsland de grootste verzetshaard ligt tegen de Europese richtlijn die sinds 1996 bepaalt dat in de EU de klok wordt verzet? De zomertijd is er nooit onomstreden geworden, al geldt dat ook voor Nederland. Het kabinet-Den Uyl greep in 1977 de oliecrisis en de energieschaarste aan als argument, maar volgens peilingen was de helft van de bevolking tegen. De Sociaal Economische Raad slaagde er bovendien niet in om aan te tonen dat het verzetten van de klok grote voordelen had: een cijfermatige berekening van kosten en baten bleek ‘niet uitvoerbaar’.

Dat is nu nog steeds het geval. Wat dat betreft voelt EU-commissievoorzitter Juncker de stemming goed aan: er is in veel lidstaten volop ruimte voor debat over de wenselijke tijd. Veel lastiger te volgen is Juncker in het besluit dat hij nam om dat debat af te dwingen. Hij wil ‘geen dictaat uit Brussel’, maar verordonneert wel dat het klokverzetten vanaf volgend jaar stopt. Voor de lidstaten blijven er van de drie smaken dus nog maar twee over: het hele jaar winter- of zomertijd. De Commissie zal niet instemmen met een lappendeken aan tijdzones binnen de EU. Buurlanden dienen de afspraken met elkaar af te stemmen, met het risico dat landen het onderspit delven.

Dat roept de vraag op hoe begaan Juncker eigenlijk is met het imago van de EU. Met zijn dwingende oplossing voor een relatief klein probleem, riskeert hij grotere problemen. Alleen al de optie dat landen nu door Brusselse bemoeienis in een ander uur belanden dan een meerderheid van hun bevolking wenst, roept de vraag op of de commissievoorzitter de impact van dit heksenspel wel goed heeft doordacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden