Column

Er is maar één ding waar iedereen behoefte aan heeft: houvast

De behoefte aan houvast is inmiddels zo enorm dat het volk zowaar om Mark Rutte begint te vragen.

PVV-leider Geert Wilders voert op de markt actie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (azc).Beeld anp

'Ik ben zelf christen, en ook nog eens homo. Mocht de sharia worden ingevoerd, dan zal mijn leven niet veilig zijn, en zullen de moslimfundamentalisten mij ophangen. Alle reden toch om bang te zijn?' Een luid applaus stijgt op uit de zaal. Blijkbaar delen veel inwoners van Purmerend de zorgen van de spreker. 'Echter', gaat hij verder als het stil is, 'echter, ik ben er níét bang voor. Voor mij zijn de vluchtelingen wélkom.'

Hier gebeurt iets bijzonders. Wat deze man doet, zie je de laatste weken namelijk bijna nergens meer: hij verrast zijn publiek. Noem het een retorisch trucje, maar in tijden van angst en onzekerheid, waarin iedereen een kant moet kiezen en niemand de oplossing heeft, is het verrassen van je publiek misschien wel het domste wat je kunt doen. Want er is, zoveel mag duidelijk zijn, maar één ding waar iedereen behoefte aan heeft: houvast.

De laatste peiling van Ipsos laat dat goed zien. Geert Wilders, de meest vasthoudende politicus van Nederland, staat fier bovenaan. Hij zegt wat hij altijd zegt: grenzen dicht, eigen volk eerst, geen gelul. De omvang en complexiteit van de crisis brengen hem niet van zijn stuk, integendeel zelfs. Niemand hoeft bang te zijn dat hij plots woorden als 'hoewel', 'althans' of 'echter' zal prevelen, of dat hij met een verrassend inzicht komt om over na te denken. Geert blijft Geert, en daarom krijgt hij 29 zetels.

Heel anders gaat het bij de VVD. De behoefte aan houvast is inmiddels zo enorm dat het volk zowaar om Mark Rutte begint te vragen. Want hoe bleek en onzeker een oppas ook is, als er genoeg krokodillen onder het bed zitten, gaan de kinderen toch om hem roepen. Maar Rutte komt niet. Hij blijft wijselijk buiten beeld, zijn glibberige niksigheid is waardeloos in deze crisis. Met die tactiek weet hij de schade nog te beperken: 28 zetels.

Alexander Pechtold daarentegen is het wandelende houvast. Hij heeft weliswaar geen oplossingen, maar iedereen die zich ergert aan de toon van Wilders of het pragmatisme van de VVD, kan blind vertrouwen op D66. Vastberaden neemt Pechtold ons mee naar een beschaafde wereld zonder boze burgers en islam, waar een grote kunstaankoop ons dagenlang het zicht op de ellende kan ontnemen. En daar is veel behoefte aan, want met 22 zetels eindigt D66 als derde in de peiling.

Maar de absolute kampioenen van het houvast, al duizenden jaren eigenlijk, zijn toch de christenen. Als niemand meer antwoorden heeft, kunnen zij er altijd nog een paar opzoeken in hun magische boek. Jaloersmakend, dus om geen scheve ogen te krijgen, blijven ze vooral ook hun worsteling benadrukken: 'Er is reden genoeg voor grote bezorgdheid', schrijft de ChristenUnie, 'ook als je gelooft dat God de wereldgeschiedenis in Zijn machtige handen heeft.' Volgens Ipsos zouden de christelijke partijen nu samen even groot zijn als de PVV, maar let op: dat was voordat die dommerik hierboven besloot om zijn publiek te verrassen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden