OpinieBrieven

Er is hard voor gevochten om minder te werken

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 29 augustus.

Redactie
Genieten van de vrije tijd.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Genieten van de vrije tijd.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Er is hard voor gevochten om minder te werken

Enkele correcties op het artikel ‘Werk’ van Sander van Walsum, afgelopen zaterdag. Hij suggereert te makkelijk dat mensen meer banen willen – maar vermeldt niet dat de arbeidsduur steeds krimpt. Zijn weergave van vrije dagen klopt niet: in Frankrijk heeft elke arbeider de gehele maand augustus vrij, plus 25 december, 1 januari, Tweede Paasdag, Hemelvaart, Tweede Pinksterdag plus 1 mei – de vakantie plus zes, niet vier dagen. Dat bestond echt niet in 1800 of 1900. De vakanties zijn ook steeds langer geworden. In Frankrijk werd in 2000 de 35-urige werkweek ingevoerd.

Duitsland heeft bovendien nog Goede Vrijdag, Maria Hemelvaart op 15 augustus en Driekoningen op 6 januari. De Britten hebben behalve de kerkelijke vrije dagen hun zomerse ‘Bank Holiday’ – vrije maandag –, en nog drie losse dagen door het jaar heen.

Voor de achturendag is door tienduizenden arbeiders in heel Europa en de VS hard gevochten, gestaakt, gelobbyd, gevakbond. Voor de vrije zaterdag is ook veel gestreden. Zelf moest ik tot 1965 nog op zaterdagochtenden naar school, en daarna 44 uur per week, zes dagen per week naar de redactie van de Volkskrant tot 1969 (ik werkte er tot 1971).

Arthur Graaff, Bussum

Genuanceerd

Zomaar een redelijk genuanceerd artikel van Maarten Keulemans over de weerzin tegen vaccineren (Ten eerste, 25 augustus). Na al het gemakzuchtig herhalen van de officiële standpunten - vaccinatie is absoluut veilig en effectief en een van de meest succesvolle ontwikkelingen van de geneeskunst - is dat een verrassing. Eindelijk een poging de ouders die hun kinderen niet vaccineren, serieus te nemen. Dat zijn geen malloten die zich weinig gelegen laten liggen aan feiten, maar integendeel hoogopgeleid, belezen en zelfbewust. Zij nemen de moeite zich te verdiepen in de mogelijke gevolgen van vaccinatie voor hun kind en zijn ervan overtuigd geraakt dat het doormaken van de kinderziekten het beste is voor hun gezondheid. Hun uitgangspunt is dat een sterk immuunsysteem de beste remedie is tegen infectieziekten en het doormaken daarvan levenslange immuniteit oplevert, in tegenstelling tot de beperkte immuniteit na vaccinatie. Zij baseren zich niet op indianenverhalen maar op informatie aangereikt door wetenschappers zoals Suzanne Humphries.

Respect voor deze ouders is nodig om de discussie over vaccineren op het gewenste niveau te voeren. Tot nu toe was dat niveau beneden peil. Hoogleraar wetenschapscommunicatie Hedwig te Molder zegt terecht dat het een discussie zou moeten zijn over waarden, over hoe we als maatschappij goed voor onze kinderen kunnen zorgen. Daarvoor is nodig dat de gezondheidsinstanties eerlijk zijn over risico’s, voor- en nadelen van kinderziekten en vaccins, op korte maar vooral ook lange termijn. Ook de journalistiek zou daarin een belangrijke rol moeten spelen.

Hans Zwart, Alphen aan den Rijn

Dom

Maarten Keulemans geeft aan dat de moderne vaccinweigeraar niet dom, naïef of achterlijk is, maar daarentegen hoogopgeleid, belezen en zelfbewust (Ten eerste, 25 augustus). Blijkbaar gaat hij ervan uit dat dit tegengestelde eigenschappen zijn en dat hoogopgeleide mensen niet dom kunnen zijn of dom kunnen handelen. Dit lijkt me een denkfout. Juist hoogopgeleide (en zelfbewuste) personen moeten in staat worden geacht de zin en onzin op internet over vaccineren te onderscheiden. Dat ze dit blijkbaar niet kunnen maakt ze in mijn ogen wel degelijk dom.

Wander Hartog, Arnhem

Opspraak

Met stijgende verbazing las ik het artikel ‘Kopstuk feministische mannen in opspraak’ (Ten eerste, 28 augustus). Moet een hoogleraar zich verantwoorden omdat hij niets, maar dan ook niets heeft gezegd waarover een normaal mens zich druk zou maken? Waar gaat deze waanzin heen?

Jaap van Dijke, Rotterdam

Arthuro van Amerongen

Mãe de Deus! Gaat verdikkeme Arthuro van Amerongen weer in de fout. Eerst gebruikt hij minstens acht keer het woord dorpsmongool in zijn columns, terwijl hij nooit, never, nunca over de tig keer meer voorkomende stadsmongolen of stadsgekken schrijft. Absurdo! Maar deze week maakt ie het nog bonter. Hij schrijft een sappig stukje over mieren neuken in plaats van mierenneuken. Kan dat nog wel, zulke bestiale seksistische fantasieën in de beste krant van Nederland? Ter compensatie stel ik voor dat hij het komende jaar alleen nog maar schrijft over mierenneukende stadsgekkies. Inspiratie voor dit onderwerp ligt elke dag voor het oprapen.

Peter de Kort, Nijmegen

60-plussers

Ik móet reageren op de ingezonden brief over slechte ervaringen met een nieuwe 60plus-medewerker (U-pagina, 25 augustus). De briefschrijver vraagt zich af ‘of ze hun ijzersterke rechten niet misbruiken om weer een jaar dichterbij de AOW-leeftijd te komen’. Wat een belediging voor al die 60-plussers die met heel veel plezier en inzet werken, nooit ziek zijn en volledig toegewijd aan hun baan zijn. Ik ken ze, was er zelf een en moest met tegenzin stoppen op mijn 66ste. Nooit ziek geweest inderdaad, alle vernieuwingen omarmd en met plezier uitgevoerd en ook met heel veel plezier met jonge(re) collega’s samengewerkt, ook veel van hen geleerd trouwens.

Kom, naamloze inzender, verlaat uw cynisme en vertrouw erop dat het overgrote deel van de 60-plussers niet zijn zoals in uw brief beschreven!

Marian de Jonge, Venray

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden