Commentaar

'Er is geen reden Volkert van der G. zijn proefverlof te ontnemen'

De emoties zijn begrijpelijk, maar er is geen reden om Volkert van der G. zijn proefverlof te ontnemen, schrijf Raoul du Pré, chef van de Haagse redactie van de Volkskrant.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (L) in het parlementsgebouw. Teeven moet, na een uitspraak van de Raad voor de Strafrechttoepassing, voor 14 oktober beslissen over het verlof van Volkert van der G. Beeld anp

De veroordeling van Volkert van der G. tot achttien jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn,was van meet af aan een steen des aanstoots. Velen vonden het een onbegrijpelijk lage straf voor een daad die het land schokte, een politieke moord bovendien met directe invloed op de uitslag van de verkiezingen in 2002.

De rechters zelf probeerden nuchter te blijven. Zij wezen erop dat het begrip 'politieke moord' in het Nederlandse strafrecht niet bestaat en stelden zich op het standpunt dat een rechtvaardige straf meer omvat dan het tegemoetkomen aan de maatschappelijke roep om ultieme vergelding. Terecht, want anders zijn we in dit mediatijdperk snel terug bij de schandpaal en de guillotine. Overigens telde de rechtbank de impact van Van der G.'s daad wel degelijk mee: rond 2002 was de gemiddelde straf voor een enkelvoudige moord twaalf jaar cel. Pas in de jaren daarna werd de strafmaat opgerekt.

Gemoederen zijn nauwelijks bedaard
Tien jaar later blijken de gemoederen nauwelijks bedaard. Het bericht dat Van der G. het recht heeft om binnenkort met proefverlof te gaan, in afwachting van zijn vrijlating in 2014, roept opnieuw verontwaardigde reacties op. Politici van met name PVV en VVD roepen staatssecretaris Teeven op het verlof te schrappen. De dreiging van maatschappelijke onrust is te groot, vinden zij. De rechtsorde zou worden 'geschokt' als Van der G. weer op straat loopt. Bovendien wordt er van vele kanten op gehamerd dat Van der G. zelf niet veilig is buiten de gevangenis.

De emoties zijn begrijpelijk, maar de argumenten deugen niet. Want één ding is zeker: in mei komt Van der G. sowieso voorwaardelijk vrij. Dan heeft hij tweederde van zijn straf erop zitten. Aangezien hij zich verder voorbeeldig schijnt te gedragen, al jaren niet meer op de lijst van gedetineerden met een vlucht- of maatschappelijk risico staat en in 2007 al eens met goed gevolg op verlof is geweest, kan hij dan niet langer worden vastgehouden. Of de maatschappij dat terecht vindt of niet. Van der G. heeft nu eenmaal niet minder rechten dan andere moordenaars.

Juist omdat zijn vrijlating nogal wat impact zal hebben, op Van der G. zelf en op de samenleving, is het verstandig om daar van tevoren al voorzichtig mee te experimenteren. Dat is precies waarvoor zo'n proefverlof is bedoeld.

Raoul du Pré is chef van de Haagse redactie van de Volkskrant.

 
Van der G. heeft nu eenmaal niet minder rechten dan andere moordenaars.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden