Opinie Geestelijke gezondheidszorg

Er is geen Alpe d’Huzes-achtig evenement om geld op te halen voor de strijd tegen psychiatrische ziekten

Patiënten die naar de ggz worden verwezen, worden nogal eens van het kastje naar de muur gestuurd. Misschien is het hoofdprobleem dat er nog steeds een taboe rust op psychiatrische ziekten, schrijven psychiater Juan Stienen en huisarts Eddy Rijk.

Ggz-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven. Beeld ANP XTRA

Voor patiënten die door de huisarts naar de ggz verwezen worden, begint vaak een zoektocht die al deprimerend werkt. Zeker als het om complexe gecombineerde psychiatrische problematiek gaat. Dan blijkt de patiënt nogal eens van het kastje naar de muur te worden gestuurd, omdat de problematiek niet past in één zorgloket, waarbij aangetekend moet worden dat zowel het kastje als de muur wachttijden kent die bij andere specialismen onacceptabel zijn.

Misschien is het hoofdprobleem dat er nog steeds een taboe rust op psychiatrische ziekten. De ernstigste diagnose is het stigma dat mensen krijgen. Mensen schamen zich, waardoor ze zich buitengesloten voelen. Op een feestje praat je makkelijker over je gebroken sleutelbeen dan over de depressie waar je na je scheiding in terecht bent gekomen. Wij hebben nog geen Radio 2-reportage gehoord, vergelijkbaar met Alpe d’Huzes, waarbij verslag werd gedaan van een evenement waar geld wordt opgehaald voor ‘de strijd tegen psychiatrische ziekten’.

Terwijl psychiatrische ziekten zich net zo gedragen als lichamelijke ziekten. Veel gaat vanzelf over − de tijd heelt vele wonden, sommige moeten behandeld worden door huisarts of specialist. Een deel blijkt chronisch en moet regelmatig worden gecontroleerd.

Voor de ernstige ziektebeelden is nog veel onderzoek nodig. Dus hoort de specialistische medische zorg voor deze patiënten onder de gewone algemene gezondheidszorg. Met de psychiater aan het roer. Geen aparte instellingen waar iedereen zijn eigen ding doet, maar per ziekenhuisregio één systeem en één organisatie waarbij de psychiaters verantwoordelijk zijn voor zowel de ziekenhuiszorg als voor de ambulante zorg in de wijk. Eén keten van huisarts-psycho-loog/sociaal psychiatrisch verpleegkundige-psychiater. En een geïntegreerde zorg voor verwante problematiek zoals verslavingsproblemen, eetstoornissen en dergelijke.

Er zijn veel stappen te zetten. Huisartsen zijn al begonnen met het roer om te gooien. Wij hopen dat psychiaters deze handschoen oppakken en de overheid en de zorgverzekeraars overtuigen dat het anders moet.

Juan Stienen is psychiater

Eddy Rijk is huisarts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden