VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Utrecht

Er is een prepshop geopend in mijn stad: preppen is nu definitief burgerlijk

null Beeld
Margriet Oostveen

In mijn stad is een prepshop geopend, zo’n winkel waar je alles kunt kopen om rampen te overleven. En dan niet online, maar de eerste fysieke prepwinkel van Nederland.

Een prepshop in Utrecht, nota bene. We hebben het hier over de enige stad waar hoogopgeleiden in de meerderheid zijn, waar bijna de helft van de stemmen bij de vorige verkiezingen naar D66 en GroenLinks ging, waar Dick Bruna leefde en zelfs de pissoirs zijn versierd met Nijntje. Dit kan dan kortom maar één ding betekenen: het preppen is na een jaar corona volkomen bourgeois.

De prepwinkel komt voort uit Prepshop.nl, de oudste van zo’n tien online prepwinkels. In het begin van de coronacrisis stonden ze opeens in alle kranten. Preppen komt van het Engelse prepare. Het publiek ontdekte de prepshop omdat ze mondkapjes en plastic handschoenen hadden waar toen gebrek aan was – ze leverden die eerste maanden ook aan huisartsenposten en verloskundigen.

Vóór corona kenden we het preppen vooral van mensen zoals acteur Jeroen van Koningsbrugge, die nog in een interview in de Volkskrant had onthuld niet alleen fanatiek prepper te zijn, maar ook veel vragen over de toedracht van 9/11 te hebben.

Zo gingen preppers en complotdenkers vanzelf een beetje bij elkaar horen. Wat ook niet hielp, zegt Jeroen Klaassen, de oprichter van Prepshop.nl die nu in de winkel staat, was de serie Doomsday Preppers op National Geographic. Hou op, zegt naast hem Luuk van de Ruit, de huidige eigenaar, dat was ‘compleet doorgeschoten.’ Soms werden ze gebeld door een tv-ploeg en die vroeg dan of ze even klaar konden staan met gasmaskers op.

Jeroen (l) en Luuk in de prepshop in Utrecht. Beeld Margriet Oostveen
Jeroen (l) en Luuk in de prepshop in Utrecht.Beeld Margriet Oostveen

Jeroen en Luuk willen dat allemaal niet. Dus nu is in het industriepand pal naast Nederlands grootste Vinex-wijk Leidsche Rijn waar Prepshop.nl al bestellingen verstuurde, een etage toegankelijk ingericht als winkel met de slogan ‘Alles voor zelfredzaamheid, buitenleven en overleven’. Dit met een foto van een knappe man die zó aantrekkelijk zit te overleven op een steen in de zon, dat we dat allemaal wel willen.

Hé een ramp, ha gezellig schat.

Zelf doen Jeroen en Luuk enigszins denken aan het man-type dat zo’n Green Egg koopt om omslachtig grote stukken vlees in te braden. Ze zijn ook allebei vader, Jeroen zegt zelfs dat de prepper in hem ontwaakte tijdens een stroomstoring, toen de ingevroren moedermelk voor zijn kind in de vriezer ontdooide.

Jeroen is van huis uit psycholoog en begint nu over ‘de triggers van gedragsverandering’. In zijn geval: zijn grootouders overleefden de Hongerwinter op bloembollen, ‘mijn tante was de grootste prepper die ik ken’. En hij woonde in de Bommelerwaard, waar eens een Apache-helikopter in de hoogspanningslijnen is gevlogen: ‘In mijn dorp hebben mensen toen twee weken zonder stroom gezeten. Ik heb nog nooit zoveel dieselgeneratoren bij mensen thuis gezien.’ Die verkoopt de Prepshop nu dus ook.

Helaas zijn er deze derde dag na de opening nog geen klanten om hierover te bevragen, de inschrijving voor de winkeltijdslots wegens lockdown is pas net begonnen. Dus wat moet ik me bij de nieuwe burgerlijke prepper voorstellen? De barbecueman?

‘Vroeger was dit natuurlijk al keihard een vrouwending’, lacht Luuk. De voorraadkast van onze grootmoeders: ‘echt precies hetzelfde principe’.

Vrouwen bellen nog steeds vaak voor advies, nu over maskers bijvoorbeeld, als er weer eens brand is in de Botlek. Of over de bestanddelen van hun gevriesdroogde maaltijden – een pallet goed voor drie maanden kost 995 euro. En de nieuwe burgerlijke prepman? Gek op spulletjes, gok ik, zie racefietsen? Jeroen wijst naar een handzame bijl: ‘Moet de man hout hakken? Neem een bijl.’ Nu wijst hij naar een machete, ‘bedoeld voor het oerwoud’. En dan nemen ze die? ‘Dan nemen ze die allebei.’

Luuk verklaart het als een nieuwe behoefte aan ‘een stukje zelfredzaamheid’. Jeroen bakt zelf ook graag zijn eigen brood en brouwt zijn eigen bier.

Op de overheidssite crisis.nl was onder ‘Wees voorbereid’ overigens al jaren te vinden wat je aan noodpakketten in huis moet hebben, van opwindbare radio tot flessen water. Maar wie deed dat nou?

Eén pandemie verder, en het is opeens lifestyle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden