Er is een gapend gat op rechts in Hilversum

Nog steeds kan een kwart van de Nederlandse bevolking zich niet vertegenwoordigd voelen in Hilversum.

‘De kijker schiet er niks mee op’ concludeerde Jean-Pierre Geelen op 11 september in de Volkskrant na de eerste week met geprofileerde actualiteitenrubrieken, twee nieuwe omroepen en een ‘onafhankelijk’ Nieuwsuur. Hoewel een beetje vroeg, lijkt Jean-Pierre Geelen met zijn oordeel over de vernieuwingen in omroepland de spijker op zijn kop te slaan. De leden van WNL en PowNed zullen ongetwijfeld meer hebben verwacht dan de braaf liberale programma’s van WNL en de vooral voor pubers interessante items van PowNed.

Nachtmerrie
Terwijl er waarachtig toch wel het een en ander aan de hand is momenteel. De mogelijke vorming van een VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV, de speech van Wilders op 9 september in New York en het op 4 oktober beginnende proces tegen Wilders zouden evenzovele aanleidingen moeten zijn om de heersende beeldvorming rondom Wilders aan de orde te stellen. Beeldvorming als zouden de rechtsstaat, de staatsveiligheid en de sociale cohesie in gevaar zijn, beeldvorming ook die ons moet doen geloven dat we via ‘Bruin I’ zo weer in een fascistische nachtmerrie zullen belanden.

Hadden we dan van WNL en PowNed (en zelfs van de ‘onafhankelijke’ NOS) niet mogen verwachten dat zij eens aandacht zouden besteden aan de vraag of Wilders niet heel redelijke standpunten inneemt als de islam inderdaad is te beschouwen is als een intolerante politieke ideologie? Een totalitaire ideologie die een nog grotere bedreiging vormt voor our way of life dan de communistische dreiging uit het verleden? Hadden WNL, PowNed en de ‘onafhankelijke’ NOS niet de vraag aan de orde kunnen stellen wat een weerbare democratie moet aanvangen met antidemocratische ideologieën als de islam?

Dubbele discriminatie
Hadden ze misschien zelfs aan de orde moeten stellen dat de Cohens en de Pechtolds zich met hun verdediging van de islam schuldig maken aan dubbele discriminatie? Want: a) ze verdedigen een discriminerende (homo’s, vrouwen, joden) religie en b) ze doen dat omdat het vooral een allochtone religie is (positieve discriminatie).

Van diverse kanten (o.a. Marcel Möring op 11-9 in deze krant) wordt er de laatste tijd op gewezen dat we ooit hadden afgesproken: ‘dat nooit meer’. De meeste mensen zullen onder deze hartenkreet verstaan dat we geen massavernietigingskampen meer tolereren. Het zou aardig zijn als WNL, PowNed en de ‘onafhankelijke’ NOS erop zouden wijzen dat massavernietigingskampen toch vooral een hebbelijkheid zijn van socialistische wereldverbeteraars en niet van liberalen, conservatieven en conservatief-liberalen als Wilders.

Maar je kunt ‘dat nooit meer’ natuurlijk ook interpreteren als een oproep om nooit meer pogroms en jodenvervolgingen te tolereren. Dan wordt het des te vreemder om Wilders als een gevaar af te schilderen. Want als er één politicus is die zich tegen de oprukkende islam verzet is hij het wel. En als er één religie is waar de ontkenning van de Holocaust verontrustend is, waar de haat tegen joden wordt gevoed en die oproept om Israel te vernietigen, dan is dat de islam. (Het is dan ook beschamend als christelijke politici, die zich met een lange geschiedenis van christelijke jodenhaat toch meer dan gemiddeld verantwoordelijk mogen voelen voor de Holocaust, zich handlanger maken van de politieke islam.) Alweer: van WNL, PowNed en de ‘onafhankelijke’ NOS horen we niets.

Afkeer
En we gaan er ook niets over horen van WNL en PowNed. Hun afkeer van populistische sentimenten hebben ze na het binnenhalen van 50.000 leden niet onder stoelen of banken gestoken. PowNed ging volgens voorzitter Dominique Weesie het tegendeel van rechtse televisie maken (Pauw & Witteman, 9-1-09) en heeft daarom Jan Dijkgraaf (die in korte tijd van het rechtse weekblad HP/De Tijd een slap D66-blaadje heeft gemaakt) als hoofdredacteur aangetrokken. WNL heeft met Michiel Bicker Caarten voor een hoofdredacteur gekozen die Wilders maar een xenofoob en racist vindt (Het Gesprek, 13-6-10).

Het gat op rechts in medialand is kortom nog even gapend groot als voorheen. Nog steeds kan een kwart van de Nederlandse bevolking zich niet vertegenwoordigd voelen in Hilversum. Het nieuwe kabinet zou er goed aan doen om niet alleen flink te bezuinigen op de omroepen, maar ook hervormingen door te voeren waardoor we niet nog eens vijf jaar moeten wachten op populistische geluiden in Hilversum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden