Er bestaan geen homo's in Tsjetsjenië, dus kunnen ze ook niet vastzitten - volgens president Kadyrov

Ethiopië: vijftien jaar cel. India en Pakistan: levenslang. Iran: de doodstraf, net als in Soedan, Mauritanië, Qatar en Nigeria. Saoedi-Arabië niet te vergeten: doodstraf door middel van steniging.

Nee, we hebben het hier niet over straffen voor massamoord of terroristische aanslagen. Ook niet over het berechten van martelen, beroven of verkrachten van de medemens. Deze straffen in bovengenoemde landen zijn bedacht voor mensen die elkaar beminnen. Mensen van eenzelfde geslacht. 'Mannen die', zoals de Bijbel fijntjes zegt, 'bij een manspersoon liggen met vrouwelijke bijligging'. Over vrouwen die samen in manlijke bijligging liggen rept de bijbel niet, dat ging de fantasie wellicht te boven, maar ook voor hen zal hebben gegolden wat Leviticus 20:13 zegt: 'Dit is een gruwel, zij zullen zekerlijk gedood worden.'

Veel is de wereld niet opgeschoten sinds de eerste druk van deze bestseller. Ogenschijnlijk wel. In de meeste landen waar de Bijbel wordt verslonden is homoseksualiteit niet meer strafbaar en wordt de resolutie van de VN uit 2011 - homorechten zijn mensenrechten - onderschreven (19 landen stemden indertijd tegen). In 22 landen is het homohuwelijk erkend, westerse en Zuid-Amerikaanse landen.

Tegelijkertijd gaat het bergafwaarts met de rechten en bescherming van homo's en transgenders. In 76 landen op de wereld is homoseksualiteit officieel strafbaar. Landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië, en dan vooral islamitische landen. Wie een homo verraadt, jaagt hem of haar de dood in. Vluchten en in een beschaafder land asiel aanvragen, iets anders kun je niet doen. En dan maar hopen dat ze je in het westen 'genoeg homo' vinden.

In Rusland is homoseksualiteit officieel niet verboden, maar het propageren ervan wel, en wie eraan doet is natuurlijk een propagandist. Op Java is homoseksualiteit niet strafbaar, maar daar hebben ze iets op gevonden: je arresteert homo's gewoon in een sauna omdat ze aan porno doen.

Een oude truc van homohatende dictators is ontkennen dat homoseksualiteit bestaat. In 1980 was ik in Roemenië; president Ceausescu en zijn vrouw leefden nog tevreden in hun weelderige paleis. In het café raakte ik in gesprek met een man - later bleek het een partijlid te zijn - over homo's in het land. De man lachte hartelijk om mijn domheid. Homo's? Die had je hier niet! Net zo min als zigeuners, messentrekkers en zakkenrollers. Roemenië was een gelukkig land, zonder misdaad of smerigheid.

Tekst gaat verder na de foto.

Ramzan Kadyrov, president van Tsjetsjenië.Beeld AP

Nu, 37 jaar later, hoor ik uit de mond van Ramzan Kadyrov, president van Tsjetsjenië, precies hetzelfde. Interviewer David Scott vraagt hem of het waar is dat homo's in Tsjetsjenië worden opgesloten en gemarteld. Onzin!, briest Kadyrov. 'We hebben hier geen homo's!' In zijn land houden ze 'het bloed zuiver'. Andries Knevel reageerde trouwens, maandag in Jinek, vreemd op dit filmpje. Scott had moeten doorvragen, vond Knevel. Híj zou Kadyrov de feiten onder ogen hebben geduwd, de Amnesty-rapporten waaruit blijkt dat homo's gevangen zitten. Maar wat zou Kadyrov hebben geantwoord? Er bestaan geen homo's in zijn land, dus kunnen ze ook niet vastzitten.

Moeten we handel drijven met zulke landen die mensenrechten schenden? Moeten we er voetbal-WK's organiseren? Het is aan regeringen om te beslissen, maar aan de bevolking om zich uit te spreken. Dat kan zaterdag 29 juli. Dan begint Pride Amsterdam, met een wandeling. Thema: lopen voor degenen die niet mee kunnen doen, omdat ze gevangen zitten. In een van die afgrijselijke 76 landen dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden