OpinieNPO

EO-baas: Slob geeft met bezuinigingen EO de grootste klappen

Van de bezuinigingen op de NPO krijgen levensbeschouwelijke EO-programma's de grootste klappen. Maar juist die programma's behoren tot de kerntaak van de publieke omroep, vindt RvB-voorzitter van de EO Arjan Lock.

Arjan Lock
Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De verzuiling is voorbij, weg met levensbeschouwelijke programma’s bij de publieke omroep. De EO krijgt een stevige rekening gepresenteerd. Minister Slob verschuift de doelpalen en geeft de omroep minder geld. Gevolg: het budget voor programma’s als Tegenlicht en Andere Tijden wordt gehalveerd.

Maar onderbelicht is dat levensbeschouwelijke EO-programma’s bewust de grootste klappen krijgen: van 10 miljoen naar 4 miljoen. Het lijkt wel alsof de sociologen uit de jaren zeventig de plannen hebben gemaakt. Maar het zijn NPO-bestuurders anno 2018 die met oogkleppen op besloten hebben om een forse streep te zetten door religieuze en levensbeschouwelijke programma’s.

Waarom is dit een onzalig besluit?

Allereerst horen levensbeschouwelijke programma’s bij de kerntaak van de publieke omroep. Als het goed is gaan deze programma’s over de waarden en de verhalen die onze samenleving dragen. Kun je bij sommig amusement nog beweren dat belastinggeld niet bedoeld is om de kermis te financieren en doorverwijzen naar de commerciële omroep, bij levensbeschouwing geldt het tegendeel. Het gaat hier immers om het geheel van verhalen uit filosofie en religies die – soms zonder dat we het ons bewust zijn – het fundament vormen van onze samenleving. Dat klinkt mooi en soms pakt het ook zo uit. Maar vaak is levensbeschouwing ook ingewikkeld, complex en niet zonder conflicten. Levensbeschouwelijke programma’s bij de NPO maken de achterliggende motieven concreet en begrijpelijk voor een breed publiek. Ze geven geloof een gezicht.

Meestal kunnen geschiedkundigen pas later aanwijzen wie het bij het juiste eind had. Maar ik durf – met een verwijzing naar een middeleeuws godsoordeel – er nu al mijn hand voor in het vuur te steken dat de historici van de toekomst niet zullen applaudisseren voor het verder schrappen van levensbeschouwelijke programmering bij de Nederlandse publieke omroep.

De NPO heeft de ‘dure’ opdracht om modieuze woorden als diversiteit en verbinden te concretiseren. Niet alleen opleiding, regio of leeftijd maar ook levensbeschouwing kleurt de verschillen. En levensbeschouwing is kwetsbaar in een wereld van sport en spelen.

Is er echt geen alternatief? Er zit iets positiefs aan bezuinigingen. Besparingen brengen ook aan het licht waar geld wordt verspild. De huidige, geplande besparingen bij de NPO zijn ook een kans om scherp aan de wind te zeilen en de beste koers voor de publieke Nederlandse media te bepalen voor de 21ste eeuw.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat de NPO met de huidige plannen ervoor kiest om de klok terug te draaien en koers zet richting de jaren zeventig van de vorige eeuw. Met Netflix als lachende derde die de fascinatie voor religie en geloof voorziet van originele series als Wild wild country of bedachtzame gesprekken over wat mensen ten diepste drijft. Helaas is het vergezicht van de NPO een akker met koolzaad. Alles in dezelfde kleur. De leliën des velds treuren.

Arjan Lock is voorzitter RvB van de Evangelische Omroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden