opiniepoliticoloog Joost Smiers

Enige oplossing voor drukte op Amsterdamse Wallen is: de buurt afsluiten

De drukte en onleefbaarheid op de Wallen in Amsterdam kent volgens politicoloog Joost Smiers een simpele oplossing: afsluiten maar.

De Amsterdamse Wallen vroeg in de avond, mondkapjes verplicht, maar wie handhaaft? 
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De Amsterdamse Wallen vroeg in de avond, mondkapjes verplicht, maar wie handhaaft?Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In de Amsterdamse rosse buurt is het weer stervensdruk. Dat is niet goed voor het voorkomen van corona en het is dezelfde ellende waar bewoners van de Wallen al jarenlang last van hadden. Door boa’s en politie valt er niet tegenop te boksen. Het enige dat kan helpen is de buurt afsluiten.

Spuigaten

Natuurlijk, bewoners en hun bezoekers mogen er gewoon door. Verder mogen er in mijn voorstel, om een getal te noemen, honderd mensen tegelijk binnenkomen. Als dat aantal is bereikt, is het wachten of doorlopen geblazen. Als er tien bezoekers uitgaan, mogen er weer tien in. Het is een redelijk simpel toe te passen maatregel. Er wordt geen enkel recht van wie dan ook mee geschonden.

Het spreekt voor zich dat een gebied maar een maximaal aantal rondwandelaars of hossende medemensen kan herbergen. Ik begrijp dat dit systeem nu wel mondjesmaat wordt toegepast, maar alleen als het de spuigaten uitloopt, en slechts bij enkele stegen.

Ik denk dat het voor het hele gebied systematisch gedaan moet worden, voordat het álle spuigaten uitloopt. Overigens, dit is een systeem dat in echte pretparken dagelijks wordt toegepast. Waarom hier niet?

Rechtvaardig

Aansluitend op mijn constatering dat niemands rechten geschonden worden het volgende. Ongetwijfeld zullen prostituees en pooiers zeggen dat hun recht op het bezoek van klanten aangetast wordt. Het lijkt me dat dit niet het geval is. Volgens het bestemmingsplan mag er prostitutie zijn, maar het bestemmingsplan zegt natuurlijk niet dat er op de Walletjes duizenden mensen tegelijk mogen en moeten rondhuppelen. Datzelfde geldt ook voor cafés.

Mijn voorstel van afsluiten komt voort uit de jarenlange observatie dat handhaven niet werkt, hoeveel blikken handhavers en politieagenten ook worden opengetrokken. Bovendien is het gebied door de mensenmassa’s nauwelijks te bereiken voor brandweer, ziekenauto’s en politie, met of zonder zwaailichten.

Zo een gevaarlijke situatie moeten we toch niet willen hebben. Wat we ook niet zouden moeten willen hebben is dat een gebied waar mensen wonen volstrekt onleefbaar is. Dus: de meest simpele en rechtvaardige oplossing is afsluiten, met beperkte toegang.

Joost Smiers, politicoloog, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden