Embargo moet herzien

In de Volkskrant die u voor u heeft liggen, zult u geen informatie aantreffen over de nieuwe rijksbegroting. Zoals de meeste kranten en tv-redacties heeft de Volkskrant er voor getekend de stukken niet voor Prinsjesdag te publiceren.

de Volkskrant

Deze embargoregeling, zoals overeengekomen tussen de Tweede Kamer en Balkenende’s ministerie van Algemene Zaken, is al jaren omstreden. Het gebeurt maar zelden dat niet op zijn minst een deel van de informatie voortijdig uitlekt. Om die reden waren de stukken vorig jaar pas op de ochtend van Prinsjesdag beschikbaar. Normaal is dat vier dagen van tevoren.

Onhoudbaar

Nu NRC Handelsblad de inhoud van de begroting zaterdag al heeft gepubliceerd, is eens te meer duidelijk dat de regeling in zijn huidige vorm onhoudbaar is. De NRC treft daarbij geen verwijt, daar de redactie van die krant heeft geweigerd zich aan het embargo te onderwerpen. Niemand kan een krant beletten te schrijven over wat zij via eigen nieuwsgaring heeft achterhaald.

Geheimhouding

De Volkskrant heeft, zij het met de nodige reserves, wel voor geheimhouding getekend omdat zij het van belang vindt tijdig over de stukken te kunnen beschikken teneinde de lezer daar zo goed mogelijk over te kunnen informeren. Met het oog op de voorbereiding van de Algemene Beschouwingen krijgt ook de Tweede Kamer vooraf inzage in de begrotingsstukken. Dat vergroot vanzelfsprekend het risico op uitlekken.

Uitlekken

De bestaande embargoregeling houdt in dat wie zijn handtekening heeft gezet, ook niet mag publiceren als de begrotingsstukken, zoals nu, alsnog uitlekken. Dat is moeilijk verdedigbaar. Gebruikelijk in de journalistiek is dat een embargo vervalt als de informatie alsnog openbaar wordt.

Afspraken

De vraag die zich opdringt, is of een embargo van vier dagen überhaupt nog houdbaar is, nu informatie via steeds meer kanalen steeds sneller kan worden verspreid. Daarbij komt dat leden van het kabinet niet schromen om, als het hun uitkomt, zelf informatie over de begroting te laten uitlekken. Nieuwe afspraken zijn daarom dringend geboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden