Column Jasper van Kuijk

Elke rijles zou moeten beginnen met: ‘Welkom, de komende 45 minuten heb je de beschikking over een dodelijk wapen’

Als we in de auto zitten en ik een wenkbrauw optrek bij een langsstuivende snelheidsduivel, dan zegt mijn vrouw steevast: ‘Barende vrouw achterin. Vást een barende vrouw achterin.’ En ik moet zeggen, het positief benaderen van andermans huftergedrag helpt om in dat soort gevallen enigszins rustig te blijven. Wel leef ik sinds het overnemen van mijn vrouws gedachtegang met het vermoeden dat we in Nederland een enorme bevolkingsexplosie tegemoet gaan.

Dave Roelvink, zoon van volkszanger annex onbegrepen crooner Dries Roelvink en daarnaast ook dj en realityster, reed afgelopen weekend met tweeënhalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed met 180 kilometer per uur over de A10. Je mag daar 100. Toen hij werd gevolgd door een motoragent stopte hij plotseling op de vluchtstrook, schreeuwde iets onverstaanbaars en scheurde er weer vandoor. Ik legde het voor aan mijn vrouw: ‘Barende vrouw, denk je?’ ‘Nee hoor, gewoon knettergek’, was haar oordeel.

En toch zou het zomaar kunnen dat Roelvink jr’s dronken dollemansrit niet valt onder roekeloos rijgedrag. De wet kent een groot grijs gebied bij het beoordelen van ongevallen en verkeersovertredingen. Terecht, want er zijn verschillen in verwijtbaarheid. Een ongeluk kan veroorzaakt worden door een dronken hardrijder, maar ook door iemand die tóch even de navigatie aan het instellen was of die eigenlijk net te moe was om te rijden. U kent ze wel.

Maar van roekeloos rijgedrag is zelfs nog geen sprake als je dronken met 40 kilometer te hard door rood licht rijdt. Sinds 2013 is het aantal veroordelingen voor roekeloos rijgedrag afgenomen en gebruikt de Hoge Raad de kwalificatie vrijwel alleen maar als er naast volslagen idioot chauffeurswerk en/of alcohol óók nog sprake is van bijkomende omstandigheden, zoals een kat-en-muisspel, een straatrace of vluchten voor de politie. Ik weet het niet. Met 80 door een woonwijk. Veel te hard over de linkerbaan door rood rijden. Mensen opjagen op de snelweg. Dat is gewoon Russische roulette met andermans leven.

Een auto is naast een vervoersmiddel ook een dodelijk wapen. Dat met de jaren alsmaar dodelijker wordt omdat auto’s steeds zwaarder en krachtiger worden. De Volkswagen Golf werd sinds 1971 een goeie 60 procent zwaarder en kreeg 70 procent meer vermogen. En dat terwijl de overlevingskans van vooral fietsers en voetgangers bij een botsing enorm afneemt naarmate een auto harder rijdt en zwaarder is. Bovendien zijn auto’s inmiddels zo robuust, geluidsdicht en comfortabel is dat je je niet meer realiseert hoe ongelooflijk hard 120 kilometer per uur eigenlijk is. Eigenlijk zou elke rijles moeten beginnen met: ‘Welkom, de komende 45 minuten heb je de beschikking over een dodelijk wapen.’

Het onbegrip en de onvrede over de lage straffen bij verwijtbare verkeersongevallen, vooral ook bij slachtoffers en nabestaanden, waren voor minister Grapperhaus reden om een wetsvoorstel in te dienen voor een hogere strafmaat bij gevaarlijk rijgedrag. De Raad voor de Rechtspraak evalueerde het voorstel en stelde voor om de verwarring en het onbegrip over roekeloos rijgedrag weg te nemen door de hele term dan maar te schrappen en meer aan voorlichting te doen. Het lijkt mij een beter plan om te kijken of de huidige criteria voor roekeloos rijgedrag niet gewoon te beperkt zijn of te streng worden toegepast. En bij echt idioot rijgedrag natuurlijk elke auto controleren op barende vrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden