Opinie Commentaar NYT

Elke Noord-Korea-deal afwijzen is kinderachtig

Voorheen waren het de conservatieve Republikeinen die roet in het eten goeiden bij nucleaire akkoorden, nu lijken de rollen omgekeerd, schrijft Nicholas Kristof.

Trump kondigt voor het Oval Office aan dat de Noord-Korea-top zal doorgaan. Beeld AP

Stop! Horreur! President Trump doet iets goed.

Helaas reageren Democraten in het Congres op een nogal Trumpiaanse manier: ze lijken meer gericht op het ondermijnen van Trump dan op het steunen van het vredesproces met Noord-Korea. Ze zitten daarmee in hetzelfde kamp als nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, die stilletjes probeert de weg naar vrede af te snijden.

Hoewel internationale veiligheid een gecompliceerd onderwerp is, is hier een vuistregel: als blijkt dat je in hetzelfde kamp zit als Bolton, houd je standpunt dan nog eens tegen het licht.

Natuurlijk zouden we allemaal graag zien dat Trump voor Justin Trudeau of Angela Merkel hetzelfde respect zou tonen als nu voor Kim Jong-un. En ja, het lijkt erop dat Trump zich heeft laten foppen door Kim. Maar een andere manier om ernaar te kijken is dat Trump eindelijk investeert in het soort diplomatiek engagement dat hij zelf eerder verwierp, en dat we allemaal zouden moeten toejuichen.

Trumps nieuwe pragmatisme is verre te prefereren boven de dreiging van een kernoorlog, dus is het vreemd dat Democraten elke mogelijke deal met Noord-Korea af lijken te wijzen.

‘Elk akkoord dat expliciet of impliciet Noord-Korea sanctieverlichting verleent voor iets dat minder is dan de verifieerbare naleving van zijn verplichtingen om zijn nucleaire en raketarsenaal te ontmantelen is een slecht akkoord’, aldus de waarschuwing van zeven Democratische senatoren in een aan Trump gerichte brief deze week.

De brief eist ook inspecties ‘waar dan ook en op elk mogelijk tijdstip’ van Noord-Koreaanse plekken die vermoedelijk te maken hebben met het nucleaire programma of de vervaardiging van biologische of chemische wapens. Het is bijna ondenkbaar dat Noord-Korea zal instemmen met zulke vergaande inspecties – elk land zou dat weigeren. Dus in wezen zeggen de Democraten dat geen enkele plausibele deal aanvaardbaar is.

‘De Democraten zijn uit de bocht gevlogen met de voorwaarden die ze in hun brief stellen’, zegt Joel Wit, een Noord-Korea expert van het Stimson Center. ‘Het lijkt op een omkering van rollen: jarenlang bekritiseerden de Democraten de Republikeinen omdat die niet het gesprek wilden aangaan met Noord-Korea. Nu ze dat wel doen, staan de Democraten klaar met kritiek.’

Ik begrijp dat het voor Democraten pijn doet om te zien hoe Trump zich voordoet als groot strateeg die Noord-Korea heeft gekraakt. Zoals een van zijn adviseurs, Larry Kudlow, zei op Fox News: ‘Dat Noord-Korea naar de onderhandelingstafel komt, heeft heel veel te maken met de stevige opstelling van president Trump.’

Lariekoek. Noord-Koreaanse leiders willen al decennialang graag een Amerikaanse president ontmoeten. Het punt is dat tot nu toe geen enkele president daarmee instemde uit vrees het Noord-Koreaanse bewind te legitimeren. Trump heeft ongelofelijke compromissen gesloten – zoals het houden van een topontmoeting met Kim zonder vooruitzicht op spoedige nucleaire ontwapening.

De echte held is de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, die op sluwe wijze de Olympische Winterspelen gebruikte om een vredesproces te beginnen. Trump en Kim zullen geen Nobelprijs winnen, maar als het vredesproces standhoudt zal Moon een waardige winnaar zijn.

Tientallen jaren lang waren het de conservatieve Republikeinen die roet in het eten gooiden als het ging om nucleaire akkoorden met Noord-Korea en Iran. Dat was slecht voor Amerika. Bolton hielp mee om Bill Clintons ‘Agreed Framework’ uit 1994 met Noord-Korea om zeep te helpen, waarna Noord-Korea zijn kernwapenprogramma in sneltreinvaart uitbreidde. Bolton en Trump smeten dit voorjaar het Iran-akkoord uit het raam. Als resultaat kondigde Iran deze week aan dat het zijn capaciteit om uranium te verwerken zal vergroten. Nou, dat ging goed, zeg.

Nu lijken de Democraten door hetzelfde virus aangestoken te zijn. Trumps bemoeienis met Noord-Korea mag dan chaotisch zijn en hij had op een lager niveau moeten beginnen, maar het is hoe dan ook beter als leiders elkaar de hand schudden, in plaats van elkaar met raketten te bestoken.

Toegegeven, er is genoeg reden om nerveus te zijn. Maar zelfs als Noord-Korea zijn kernwapens de komende jaren niet inlevert, zie ik wel voor me dat ze zich de komende maanden committeren aan een langdurige opschorting van nucleaire proeven en rakettests, de productie van plutonium en uraniumbrandstof en de verkoop van nucleaire technologie aan derde landen, zoals Syrië. Trump en Kim zouden zelf de vrede kunnen uitroepen op het Koreaanse schiereiland.

Noord-Korea zou de zaak kunnen flessen, en het gaat hier om kleine stapjes, geen snelle nucleaire ontwapening. Maar kleine stappen richting vrede zijn beter dan grote stappen richting oorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden