Lezersbrievenmaandag 18 februari

Elk pilletje en lijntje draagt bij aan misdaad

De ingezonden lezersbrieven van maandag 18 februari.

Hell's Angels rijden weg na een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank, 2007. Beeld null
Hell's Angels rijden weg na een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank, 2007.

Brief van de dag: bedreigde burgemeesters

Een kwart van de burgemeesters wordt bedreigd door criminelen, in een aantal gevallen ernstig en langdurig.

Nederland heeft volgens minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus te maken met een georganiseerde misdaad nieuwe stijl: aanslagen, huurmoorden, ‘vergismoorden’, ronselingen, levensgevaarlijke amateurs, drugslabs, wietplantages, interne terreur en motorbendes zonder motorrijbewijs (O&D, 14 februari). Ik zou bijna denken dat ik in een nieuwe Netflix-misdaadserie ben beland.

Het streven van de minister is dat alle burgemeesters van Nederland over een paar jaar weer veilig over straat kunnen. Een mooi streven, maar dit alles wordt aangejaagd door drugs. Misschien dat alle drugsgebruikers van Nederland de komende jaren kunnen kijken naar waarom ze drugs nodig hebben. Elke pilletje en lijntje dat genuttigd wordt, draagt indirect bij aan deze georganiseerde misdaad 2.0.

Niet alleen burgemeesters moeten weer veilig over straat kunnen, maar wij allemaal.

Mariette Reineke, Amsterdam

Winkelcrisis

Mijn zoon wordt blij van een kadootje, het fantaseren daarover, de weg naar de winkel, het uitzoeken, het kibbelen over de prijs (‘Waar komt geld dan vandaan?’) en het niet kunnen kiezen. Kortom, emoties die horen bij het leven en het inzien van waarde en waardering.

Dat alles is weg met één druk op de kop (‘Kijken, kijken, online kopen’, Zaterdag, 16 februari): anoniem besteld, anoniem betaald, anoniem afgeleverd en uit een anonieme doos op tafel gezet. Online vermoordt de emotie. Steun je lokale retailer.

Vincent Slingerland, Den Haag

(On)deskundig

Natuurlijk zijn mannen eerder bereid een ondeskundige deskundige te zijn aan een talkshowtafel (‘Wetmatigheid’, column Aaf Brandt Corstius, 15 februari). Thuis hebben de mannen naarmate ze ouder worden immers niks te zeggen. Met wetmatigheid heeft het weinig te maken.

Robert Hübner, Maarssen

Eindtoets

‘Een leerling met een werkhouding die hooguit op het vmbo-t wijst en die bij de eindtoets havo-niveau scoort, hoort eerder op het vwo thuis dan op het vmbo-t’, aldus Thea Kwee-de Swart (Brieven, 15 februari).

Het vergt bepaalde capaciteiten om met een ‘vmbo-t werkhouding’ toch de eindtoets op havo-niveau te maken. Maar een leerling die over vaardigheden op havo-niveau beschikt en niet de moeite doet om deze in de praktijk te brengen, heeft op het vwo geen plaats. Net zo belangrijk als intelligentie zijn plannen en toegewijd bezig zijn met je schoolwerk.

Als een leerling daartoe niet in staat is, zijn er twee realistische mogelijkheden: een tussenjaar, zodat de leerling deze vaardigheden kan ontwikkelen en wellicht in aanmerking komt om toch het niveau te doen waar de score van zijn eindtoets naar wijst, of voor een lager niveau kiezen. Als een leerling geen initiatief neemt om zijn werkhouding te verbeteren, is de leerling toch maar naar het vwo laten gaan geen adequate oplossing.

Verder is mij niet helemaal duidelijk wat er wordt bedoelt met ‘een vmbo-t werkhouding’. Natuurlijk zijn er leerlingen die door een te kleine inspanning voor school een lagere studie volgen, maar er zijn op het vmbo meer dan genoeg leerlingen die elke dag heel serieus met hun schoolwerk bezig zijn. Een term als ‘vmbo-t-werkhouding’ is in mijn ogen geen nauwkeurige beschrijving van de werkhoudingen van die leerlingen, en geeft geen eerlijke indruk van de gemiddelde vmbo-t leerling.

Jasper Krijns (4 vwo), Arnhem

VAR

Marcel van Lieshout (Opinie, 16 februari) bepleit dat toeval het voetbal leuk maakt en marginaliseert daarbij de functie van de VAR.

Natuurlijk hangt alles van toeval af, maar er zijn twee soorten toeval. Dat een mooi schot van 35 meter precies de rechterbovenhoek in gaat of dat vlak voor een cruciale wedstrijd de prima donna geblesseerd is, is toeval inherent aan het spel.

Daarnaast bestaat er het toeval dat de scheids iets niet of verkeerd ziet. Dat is niet goed want daarvoor hebben we spelregels afgesproken.

Dat 100 procent zekerheid niet bestaat, neemt niet weg dat je wel moet streven naar zoveel mogelijk zekerheid. In het verkeer heeft niemand de illusie dat we 100 procent zekerheid hebben dat we veilig thuiskomen, maar we hebben verkeersregels en controles daarop om die zekerheid te maximaliseren. Ook de VAR biedt geen volledige zekerheid, maar meerdere ogen en elektronische ondersteuning geven méér zekerheid.

Verder is voetbal op hoog niveau allang geen ‘spelletje’ meer. Het gaat (behalve voor de kijker) niet meer om ‘leuk’, maar om grof geld en voor clubs en spelers om hun economische bestaan. Als je een overtreding van een spelregel niet belangrijk vindt, moet je die spelregel afschaffen en niet door toeval laten bepalen. Dat kan bij de F-jes in jeugdvoetbal maar niet bij Europese wedstrijden.

R. Dorsman, Spijkenisse

Lucky Fonz III

Wat een prachtige recensie voor ‘een feest van een plaat’, Multimens van Lucky Fonz III (4 sterren, V, 15 februari). ‘Speels en veelzijdig is Lucky Fonz III altijd geweest, maar een toverbal als dit zevende album maakte hij niet eerder. Het is haast onmogelijk om álles mooi te vinden, maar wát een lol en vindingrijkheid,’ lezen wij met genoegen.

Wij vragen ons af wat Lucky had moeten doen om 5 sterren te krijgen, maar wij noemen hem gewoon Lucky Fonz V.

Joop Visser en Jessica van Noord, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden