Elk leven is waardevol en kan ook voltooid zijn

Het is een maatschappelijke verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat als er een weloverwogen stervenswens ligt, een waardig sterven mogelijk is

Rein Zunderdorp

In hun artikel ‘Elk leven is waardevol’ constateren Rienk van Splunder, Hein Pieper en Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink terecht dat de vraag naar voltooid leven allereerst een levensvraag is. Dat kan ik van harte onderschrijven en het is goed om bij deze levensvraag stil te staan.

Humanisten (voorstanders van hulp bij een zelfgekozen levenseinde) hechten sterk aan het leven voor de dood en streven naar een lang en gelukkig leven. Een leven dat als kwalitatief hoog en zinvol wordt ervaren. Daarom pleit het Humanistisch Verbond ook voor forse investeringen in aandacht en zorg voor mensen die dat nodig hebben, ook in de ouderenzorg. Goede ouderenzorg maakt het voor veel mensen mogelijk het leven te ervaren als prettig en zinvol.

Fout
In de discussie over voltooid leven wordt echter herhaaldelijk de fout gemaakt aandacht voor goede zorg te zien als alternatief voor aandacht voor voltooid leven. Natuurlijk moet de discussie gevoerd worden over hoe wij omgaan met het steeds ouder worden en over hoe je goed oud kunt worden. En natuurlijk mag geen oudere het gevoel krijgen dat ze er niet meer toe doen en als de dood zijn alleen nog als een last ervaren te worden.

Dat ontslaat ons niet van de maatschappelijke verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat als er een weloverwogen stervenswens ligt, een waardig sterven mogelijk te maken. Er zijn ouderen die het leven voltooid achten, zonder dat er sprake is van onderliggende problematiek.

Wij gaan ervan uit dat mensen zelf in staat zijn daar uiteindelijk een oordeel over te vellen. Juist om te voorkomen dat de dood een ‘eenzame formaliteit’ wordt moeten we ouderen niet in de kou laten staan. Noch in de laatste fase van hun leven, noch in hun vraag om een zachte dood.

Zie ook: www.humanistischverbond.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden