'Elite wil niet voor kunst betalen'

Het wordt tijd dat kunstminnend Nederland zijn zo geliefde sector gewoon zelf gaat subsidiëren. Dat stelt Duco Kniepstra in een opinie-bijdrage.

Kunstenaars voerden zondag actie bij het museum tegen de aangekondigde bezuinigingen op kunst en cultuur. Beeld anp

Bij het lezen van de bijdrage van de Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr proefde ik uit zijn woorden een geweldige boosheid en frustratie. Vooral dat laatste lijkt te worden veroorzaakt door het feit, dat ondanks de algehele mobilisatie van kunst- en cultuurminnend Nederland en een groot deel van de media, het kabinet geen duimbreed toegeeft. Maar ook de gemiddelde Nederlander lijkt niet onder de indruk van de geweldige moeite die de zogenaamde elite zich getroost om 'onze' cultuur te redden.

En daar zit hem gelijk ook de crux: Het hele verhaal van Nasr leest soepel en als mooi, hoewel ietwat zuur proza weg. De inhoud echter zal de meeste gewone lezers, zelfs die van de Volkskrant, weinig kunnen interesseren. Waarom? Omdat hij voorbijgaat aan het volgende.

Hoe komt het toch dat veel gewone mensen met een bescheiden inkomen bereid zijn om 50, 70 of zelfs 100 euro neer te tellen voor een avondje met Marco Borsato of André Rieu of voor een 'Van den Ende-Musical', terwijl de elite, met doorgaans een hoger inkomen, niet meer hoeft te spenderen dan 15 tot 30 euro voor een theatervoorstelling van Toneelgroep Amsterdam?

Met andere woorden: het probleem van veel kunstuitingen in Nederland is niet zozeer dat ze relatief weinig mensen aanspreken, maar veel belangrijker is dat de mensen die ze aanspreken blijkbaar niet bereid zijn er veel meer voor te betalen.

Dit laatste is voor mij de belangrijkste reden waarom veel kunstuitingen in Nederland niet vanuit de overheid zouden moeten worden gesubsidieerd, crisis of geen crisis.

Het wordt tijd dat kunstminnend Nederland zijn zo geliefde sector gewoon zelf gaat subsidiëren, zodat de gewone man na 70 euro betaald te hebben voor een concert van André Rieu, daarna niet ook nog hoeft mee te betalen aan het entreebewijs voor het favoriete toneelgezelschap of concertzaal van Ramsey Nasr.

'Beschermers van onze cultuur', bespaar mij alsjeblieft hoogdravende en theatrale woorden als 'de ondergang van de kunst' of 'Mars der Beschaving'. Steek in plaats daarvan de hand in eigen boezem en daarmee uit de portemonnee van de overheid.

Dat is pas liefde voor cultuur en liefde voor ons land.

Duco Kniepstra

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden