opinielezersbrieven

Elders willen mensen toch ook welvaart en geluk?

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 20 september.

Mensen bij een waterpomp in een vluchtelingenkamp in Jimeta, Nigeria.Beeld AFP

Brief van de dag: Vooruitgang

Het wemelt van de groeicijfers rondom de Troonrede en de ­Miljoenennota (Ten eerste en Opinie en Debat, 17 september). Meer inkomen, meer investeringen, groei is vooruitgang. Dat brengt welvaart en geluk. Zo lijkt het.

Moeten we niet eens voorbij onze eigen grenzen kijken?

Elders willen mensen toch ook welvaart en geluk? Misschien moeten we elders wat minder halen (goedkope grondstoffen en arbeid) en wat meer brengen (eerlijke prijzen en ­eerlijke handel)?

Gewoon wereldwijd eerlijk ­delen. Dat betekent dat we kiezen voor minder groei hier ten behoeve van meer groei elders.

Is dat ook niet vooruitgang?

Annelies de VriesWageningen

Helder signaal

Direct na de moord op een Maltese journaliste die onderzoek deed naar corrupte politici aldaar, kondigden tien collega’s publiekelijk aan haar onderzoek voort te zetten en te intensiveren. Daarmee gaven zij aan de opdrachtgever van die politieke moord een helder signaal af (‘moorden heeft geen zin’) én droegen zij bij aan de persvrijheid en aan de veiligheid van hun beroepsgroep (‘moorden zal nooit zinvol zijn’).

De Nederlandse overheid kan de rechtsstaat en de beroepsgroep het best beschermen door advocaat Derk Wiersum onmiddellijk en op staatskosten te vervangen door tien collega’s, en door te verklaren dat van nu af aan elke geliquideerde rechtshandhaver vervangen zal worden door een tienvoudige bemensing.

Frank Spoek, Amsterdam

Je suis

75 jaar na de bevrijding krijg ik niet de indruk dat er een verzetsgroep opstaat om onze rechtsstaat te beschermen als advocaat Derk Wiersum voor zijn huis wordt doodgeschoten. Maar het is te makkelijk om van de zijlijn te roepen dat advocaten massaal zouden moeten uiten dat zij zich niet klein laten krijgen en vanaf nu desnoods allemaal Nabil B. zullen bijstaan.

Maar wat als ons later wordt gevraagd: ‘Oma en opa, wat deed u om voor uw en mijn vrijheid te vechten toen Ridouan T. de macht greep?’ Ik hoop dat velen van ons dan – hoewel goedkoop sentiment – kunnen antwoorden: ‘Je suis Derk Wiersum en dat betekent dat ik gestopt ben met drugs te gebruiken en op kosten van de staat rechten ging studeren.’

Annelien Jonkman, Haarlem

Gedoogbeleid

Vol verbazing las ik het commentaar van Sander van Walsum waarin hij de drugsgebruikende consument een schuldgevoel probeert aan te praten over de recente gebeurtenissen rondom de liquidatiezaak met Nabil B. en de liquidatie van advocaat Derk Wiersum (O&D, 18 september).

Een nuchter mens zou, naar mijn mening, deze schuld eerder in de schoenen schuiven van de Nederlandse politiek die het falende ­gedoogbeleid al decennia in stand houdt en regulering van productie en verkoop weigert, met alle gevolgen van dien.

Hidde Beydals, Rotterdam

Verantwoordelijkheid

In mijn kennissenkring worden veel drugs gebruikt. ‘Een pilletje of een lijntje op zijn tijd hoort erbij en is hartstikke leuk’. Of: ‘De drugsdealer is zelfs sneller aan je huis dan de ­pizzabezorger.’ Deze recreatieve drugsgebruikers lijken niet te beseffen dat elke pil die ze nemen, bijdraagt aan de macht van georganiseerde criminaliteit en aan de ondermijning van onze rechtsstaat die hiermee gepaard gaat. Dit kan zo niet verder. Vandaar mijn oproep: pak je individuele verantwoordelijkheid en kap met die drugs!

Sven Cornets de GrootAmsterdam

Lerarentekort

Ton van Haperen denkt met een puur getalsmatige redenering het lerarentekort te minimaliseren (O&D, 19 september). Hoezo lerarentekort?

Daarnaast redeneert hij voornamelijk vanuit zijn eigen flexibele werkhouding die blijkbaar geen grenzen kent. Het voortgezet onderwijs is in operationeel opzicht niet vergelijkbaar met het primair onderwijs. Leerlingen in die sector zijn gezien hun jonge leeftijd minder zelfstandig en meer afhankelijk van een leerkracht.

Dat een nogal badinerende houding van de ‘hectische moeder’ in het basisonderwijs zijn argumentatie kracht bij moet zetten, mist elk gevoel voor realiteit. Het getuigt van weinig respect voor keuzes die collega’s soms moeten maken om goed gemotiveerd aan het werk te kunnen zijn. Nu ook blijkt dat de reserves bij de schoolbesturen flink geslonken zijn en dat het ‘mooie kantoor’ gewoon een functionele werkruimte is, denk ik dat het betoog een te hoog opportunistisch gehalte kent.

Ik ben van mening dat als minister Slob in navolging van zijn voorganger Toxopeus écht werk maakt van de salarissen in het primair onderwijs, we beter af zijn dan met de kist ­Cubaanse sigaren van Van Haperen.

Kees Francino, oud-directeur basisonderwijs, Wijk bij Duurstede

Rechters

Op Prinsjesdag krijgt de rechterlijke macht er geld bij om de achterstanden weg te werken. Eerder deze week stond in de krant dat diverse rechters bijbanen hebben. Snapt u het?

L. Boelaars-Schipper, Purmerend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden