Overtuigtip Sinterklaasgedicht

Eindig je boodschap met een klap

Hoe overtuig je? Communicatie-expert Lars Duursma van internationaal trainingsbureau Debatrix geeft iedere week een tip. Deze week: wat iedereen kan leren van sinterklaasgedichten.

Sinterklaas schrijft een gedicht. Beeld ANP XTRA

Dit gebeurde er

Afgelopen week klom half Nederland weer in de pen voor misschien wel de mooiste communicatietraditie van ons land: sinterklaasgedichten. Eén keer per jaar komt de ware taalkunstenaar in onszelf naar boven, hier en daar - en vooral op het laatste moment - wat geholpen door de massaal bezochte rijmwoordensites.

Voor verreweg de meeste mensen is dit het enige moment in het jaar dat ze bij iedere zin bewust nadenken over de woordvolgorde. Alleen bij sinterklaasgedichten plaatsen ze het belangrijkste woord van de zin, meestal het rijmwoord, helemaal aan het eind.

Zonde. Want hoewel je bij andere communicatiemomenten beslist niet elke zin moet eindigen met het belangrijkste woord − dat komt nogal robotachtig over of zelfs als Yoda uit Star Wars − is een kleine verandering in woordvolgorde het eenvoudigst om de climax van je boodschap te bekrachtigen.

Wat leren we daarvan?

Stel, je spreekt als leidinggevende tegen je collega’s. Aan het slot zeg je: ‘Het is cruciaal dat we dit voor elkaar krijgen komend jaar.’ Zo’n zin gaat uit als een nachtkaars. Je kunt de uitspraak herschrijven, maar een kleine verandering in woordvolgorde maakt ’m al direct pakkender: ‘Dat we dit voor elkaar krijgen het komende jaar, is cruciaal.’ 

Ook politici laten hier regelmatig kansen liggen. Neem deze slotzin uit de laatste congrestoespraak van VVD-leider Mark Rutte: ‘Het zal hard werken worden, maar ik heb er verschrikkelijk veel zin in om daar de komende maanden samen met jullie verder aan te werken.’ Is dat verder aan werken écht het belangrijkste element in deze zin? Ik zou zeggen: samen met jullie. Eindig daar dan mee! Kortom: wil je overtuigend communiceren? Bedenk wat de essentie van je verhaal is, zoek daar krachtige woorden bij en plaats die aan het einde van de zin. Inderdaad: precies zoals je dat al jaren doet bij ieder sinterklaasgedicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden