Einde milieuzonering

Hoe minister Eurlings vakkundig een onzalig plan de nek omdraait.

Het komt niet zo heel vaak voor dat een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer politiek vuurwerk oplevert. Het 'AO' is de ruggegraat van de Haagse werkweek: overleggen tussen Kamercommissies en bewindslieden waarin de lopende zaken ter sprake komen.

Maar afgelopen donderdag was het ineens goed raak in de commissie voor Verkeer en Waterstaat. Het onderwerp op de agenda was 'milieuzonering'. Dat klinkt nog redelijk neutraal. Maar de vraag die eigenlijk op tafel lag was: mag Amsterdam 'vuile' auto’s uit de binnenstad weren? Een heikele kwestie, want de Amsterdamse wethouders Herrema (PvdA) en Vos (GroenLinks) zijn heilig van plan om de 16 duizend meest vervuilende auto’s niet meer in de stad toe te laten. Ongeacht hoe vaak die auto’s gebruikt worden, dus ongeacht hoe veel vervuiling ze daadwerkelijk voor hun rekening nemen.

Het kabinet stuurde anderhalve week terug een brief over de materie naar de Kamer. Daaruit bleek dat het verbod dat de Amsterdamse raad voor ogen staat, nauwelijks tegen luchtvervuiling helpt. Daarvoor zijn ingrijpender maatregelen nodig: een verbod van alle auto’s ouder dan vijf jaar. Niet doen, dus, was het advies van de ministers Eurlings (Verkeer) en Cramer (Milieu). Maar verbieden, dat ging het kabinet in de brief een stap te ver.

Een opvallende milde brief, vooral van Eurlings. Het is immers geen geheim dat die geen fan is van de Amsterdamse plannen – voorzichtig uitgedrukt. Donderdag bleek waarom de CDA-minister had ingestemd, toen hij in het AO het konijn van de maand uit zijn hoge hoed toverde. Als Amsterdam iets doet wat hem niet zint, dan blokkeert hij de plannen door de kentekengegevens van de Rijksdienst voor het Wegverkeer onder zich te houden. En die heeft Amsterdam nodig wil het een onderscheid kunnen maken tussen vuilere en schonere auto’s. Einde milieuzonering.

Het duurde even voor alle Kamerleden door hadden wat hier nu eigenlijk gebeurde. Maar toen het bij iedereen was gedaagd, wierp dat zo veel vragen op dat de beschikbare tijd binnen de kortste keren op was. Het gevolg is dat de commissie vanavond om half zeven verdergaat.

GroenLinks en PvdA zullen Eurlings straks vast en zeker beschuldigen van vals spel en machtsmisbruik. En inderdaad – de jonge minister heeft het listig gespeeld. Maar in dit geval is dat geen ramp, want een onzalig plan dat geen zoden aan de dijk zet voor schonere lucht in de hoofdstad wordt effectief de nek omgedraaid.

Douwe Douwes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden