columnSylvia Witteman

Eigenlijk is een heupflacon nergens voor nodig, een leeg spaflesje is wel zo handig

Sylvia Witteman artikel column Beeld .
Sylvia Witteman artikel columnBeeld .

‘De zin van het leven is voortplanting. De rest is amusement.’ aldus de prikkelende stelling van een paleontoloog, maandag in de krant. Ik heb mijn best gedaan, met drie kinderen, en van verdere voortplanting heeft de natuur mij inmiddels genadiglijk gevrijwaard. Ik kan me voortaan dus ten volle wijden aan het beloofde amusement.

Ik dacht terug aan hoe ik mijn zaterdag had doorgebracht. Ik was op zoek gegaan naar twee kleine, elegante heupflacons, voor een meisjestweeling die zojuist 18 was geworden. Ook wilde ik kippenlevers aanschaffen om daar paté van te maken. Allemaal amusement, tenslotte.

Welgemoed fietste ik naar de grote kookwinkel, want daar kun je alles krijgen dat ook maar vagelijk met eten en drinken heeft te maken. Er stond een lange rij voor de deur. Zo lang dat de ingang van het daarnaast gelegen Javaanse eethuisje erdoor werd versperd. De uitbater kwam telkens handenwringend naar buiten om daar steeds luider over te klagen. In de rij achter me zei een vrouw met een gebloemd mondkapje dat ze niemand corona gunde, maar dat je sommige mensen toch...

Het wachten duurde lang. Eigenlijk is een heupflacon nergens voor nodig, fluisterde het duiveltje op mijn linkerschouder. Een leeg spaflesje is wel zo handig, lichter ook. Maar ja, een leeg spaflesje geef je niet cadeau. Eindelijk mocht ik naar binnen. Heupflacons, zeker, die hadden ze. Twee verschillende soorten zelfs. Allebei lelijk en veel te groot voor die delicate meisjes. Meer iets voor schonkige palingvissers om Dirk III-huismerk-vieux in rond te sjouwen. Terwijl ik de winkel verliet, zag ik de vrouw met het gebloemde mondkapje venijnig een eiersnijder dichtklappen. Die eieren gingen er van langs krijgen, straks.

Ook de slijter, om de hoek, had geen heupflacons. Daar was ‘geen vraag meer naar’. De verkoopster in de huishoudwinkel, verderop, wist niet eens wat het was. Toen ik het uitlegde keek ze alsof ze het in Keulen hoorde donderen en begon vervolgens smakelijk te lachen. Ook dát is amusement.

Nou, dan eerst die kippenlevers maar. Albert Heijn: had ze niet. Jumbo: had ze niet. Lidl: had ze niet. ‘Geen vraag meer naar’. Heerlijk hoor, om in de Amsterdamse binnenstad te wonen. Al die prachtige grachtenpanden, bewoond door idioten die geen kippenlevers lusten. Ik moest toch eigenlijk dat doorgeblazen krothuis van ons maar eens verpatsen en voor de helft van het geld lekker buiten gaan wonen. In Brabant of zo, waar de levers ongetwijfeld nog voor het opscheppen liggen en de heupflacons aan de bomen groeien.

Woedend ging ik een haring eten. Gauw, voordat daar óók ‘geen vraag meer naar is’.

Wat nou ‘amusement’? Het leven is vooral een hoop gedoe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden