COLUMNIbtihal Jadib

Eigenlijk had ik voor de komst van de kitten kraamverlof moeten aanvragen

null Beeld

Ik ben deze week in beslag genomen door zeer belangrijke kwesties. Alle randzaken moesten wijken, want wie geen prioriteiten kan stellen komt nergens in het leven. Ik heb daarom een studie gewijd aan kattenbakkorrels. Eerlijk waar, ik weet er tegenwoordig alles van, want we hebben een poes. En een stinkend huis. Dit alles dankzij het indoctrinatiebeleid van mijn kinderen, die net zo lang en indringend hebben gesmeekt om een kitten tot mijn ruggegraatloze, vermoeide moederslijf bezweek. Dat kwam mede doordat ik van iedereen hoorde hoe goed het voor kinderen is om huisdieren te hebben. Goh ja, dacht ik bij mezelf, ik wilde vroeger ook graag een poes, maar dat mocht niet want er mocht nooit wat bij ons thuis en dat was toch wel karig. Dus ja, dacht ik bij mezelf, neem nu zo’n heerlijk gezellig poezelig spinnend beestje dat zo leuk is voor opgroeiende kinderen en ach ja, dacht ik weer bij mezelf, hoeveel moeite kan het nou helemaal, zo alles bij elkaar, zijn?

Een heleboel. Eigenlijk zou ik bij een loket kraamverlof moeten aanvragen, maar dat bestaat niet voor dit type gezinsuitbreiding, wat in dit deel van de wereld onrechtvaardig mag heten. Het begon bij de voorbereiding. Poezenminnende buren en vrienden bestookte ik met vragen terwijl ik op internet vele uren besteedde aan kattenstudie. Als totale onbenul moest ik me goed laten informeren en ik belde zelfs naar een dierenkliniek voor kundig advies. Uiteindelijk had ik een lijst met benodigdheden samengesteld en ging ik op zoek naar een nestje, waarbij ik onzeker bleef over de vraag of we twee kittens moesten nemen of slechts een. Dat blijkt nogal een ding te zijn in poezenland.

Aanvankelijk was het niet in me opgekomen een tweeling in huis te halen, maar meerdere mensen wisten me ervan te overtuigen dat dat het beste was. Eigenlijk was het dierenmishandeling om een beestje zonder soortgenoten in huis te nemen. Ik ging dus op zoek naar twee beestjes, totdat juist de meest fanatieke dierenvriend mij dat stellig afraadde. ‘Als je twee poezen neemt’, zei ze, ‘gaan die volledig hun eigen gang en hebben je kinderen het nakijken’. Misschien kunnen de leiders in poezenland dit punt beslechten en tot een unaniem oordeel komen, want ik weet nog steeds niet wat wijsheid is.

Afijn, lang verhaal kort: wij hebben nu een kitten in huis en de tranen springen ervan in je ogen. Zowel van de onweerstaanbaar hoge schattigheidsfactor als van de penetrante kattenbaklucht. Terwijl mijn dochtertje verrukt aait, kirt en mee-spint, sta ik 25 keer per dag de kattenbak leeg te scheppen en de ramen tegen elkaar open te zetten. Een bezoek aan de dierenarts gaf helderheid: ik had een pallet aan kittenpaté besteld – in de dierenspeciaalzaak aangeprezen als het beste voedsel voor m’n kleine spruit – maar dat veroorzaakt nogal wat volume in een kleine poezenbuik. De dierenarts zei dat ik maar snel over moest gaan op brokjes. Daar heb ik inmiddels ook een pallet van in de kelder staan, alleen heeft de kitten daar niets mee te maken. Ze haalt haar neus ervoor op en blijft me net zo lang met haar schattige pootje aantikken tot ik die stinkpaté weer opentrek. Dat krijg je, als ruggengraatloze onbenul. Gelukkig is het wel een heerlijk, gezellig poezelig, spinnend beestje.

Gezocht: duizend trouwe lezers

Op 7 november verschijnt het duizendste nummer van Volkskrant Magazine. In dat nummer willen we u centraal zetten, onze lezer, zonder wie die duizend nummers er nooit waren geweest. Wie bent u? Hoe woont u, en met wie? Wat víndt u, van ons en van de wereld? Voor een artikel zoeken we duizend lezers die hun antwoorden willen delen. Geprikkeld? Geef u op voor de Open Redactie, het panel voor Volkskrant-abonnees. Op 22 september ontvangt u dan de enquête in uw mail. We zijn benieuwd naar uw antwoorden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden