Opinie

Eigen risico maakt onze zorg goed en ook nog betaalbaar

Naar aanleiding van het artikel over de tevredenheid van Nederland over de kabinetten-Rutte (Ten eerste, 17 september) zou ik iedereen in Nederland een vraag willen stellen: wat wilt u nu eigenlijk?

Het huidige systeem van gereguleerde marktwerking lijkt het beste. Beeld anp
Het huidige systeem van gereguleerde marktwerking lijkt het beste.Beeld anp

Aan de ene kant willen wij dat de zorg toegankelijk voor iedereen is en van zeer hoge kwaliteit. Aan de andere kant mag dat allemaal niet te veel kosten. Twee doelen die zowel wenselijk als moeilijk te combineren zijn.

Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat 65 procent van de ondervraagden van het eigen risico af wil en 46 procent geen concurrentie wil tussen ziekenhuizen. Wederom twee nobele doelen, alleen zeer onrealistisch.

Zonder eigen risico wordt de zorg feitelijk gratis. Wanneer dit het beleid wordt, zullen wij in 2040 als land en als individu de helft (!) van ons inkomen uitgeven aan zorg, waar dat nu ongeveer 15 procent is.

De mensen die om het afschaffen hiervan vragen, zijn zich blijkbaar niet bewust van de grote economische consequenties die deze keuze met zich meebrengt.

Want wat de mensen uit het onderzoek feitelijk willen is terug naar de jaren tachtig en negentig. Weet u nog, de tijd van het ziekenfonds en particuliere verzekeringen, waarin de rijken meer en betere zorg kregen dan Jan Modaal.

De tijd dat u, wanneer het budget van een ziekenhuis op was, tot het volgende jaar moest wachten voor uw behandeling, wat leidde tot wachtlijsten van hier tot Tokio.

Ervan uitgaande dat dit niet is wat de Nederlandse bevolking (en dus ook de SP- en PVV-stemmer) wil, zullen wij naar een andere oplossing moeten zoeken.

Het huidige systeem van gereguleerde marktwerking lijkt dan toch het beste. De wachtlijsten zijn nagenoeg weggewerkt, de toegang tot zorg is nergens ter wereld zo goed, net als de kwaliteit van zorg. Het feit dat ziekenhuizen met elkaar concurreren wordt tevens schromelijk overdreven. Zijn het Maasstadziekenhuis in Rotterdam en het Medisch Spectrum Twente nu werkelijk concurrenten van elkaar?

De concurrentie in de Nederlandse gezondheidszorg is zeer beperkt en wordt grotendeels geleid door de NZa en AFM, wat betekent dat de overheid de touwtjes grotendeels in handen heeft. En alhoewel de zorgverzekeraars een aanzienlijke macht hebben, blijft het de overheid die bepaalt waarvoor wij verzekerd zijn.

Als wij al deze verworvenheden willen opgeven omdat we enkel en alleen kunnen denken aan gratis zorg, zullen wij de consequenties daarvan moeten dragen en moeten accepteren dat we de huidige zorg, die kwalitatief bij de wereldtop hoort, vaarwel zullen moeten zeggen. We zullen terugkeren naar de jaren negentig en hoewel ik uit dat decennium stam, doet mij dat pijn.

Sebastiaan van Meggelen is master student health economics, policy & law aan de Erasmus Universiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden