Egypte

De zwakste plek van de opstanden is het gebrek aan een echte leider.

Kader Abdolah

undefined

Tunesië, Jemen, en Jordanië zijn in opstand gekomen, in Egypte dreigt een revolutie plaats te vinden, iets wat al lang had moeten gebeuren.

Als de opstandelingen in Egypte erin slagen om Mubarak ten val te brengen, zal die historische daad enorme politieke aardverschuivingen in het Midden-Oosten teweegbrengen.

Egypte is Jemen en Tunesië niet, Egypte is het land van de farao’s, Cleopatra met haar gouden masker, de piramides en de rivier de Nijl.

De grote Egyptische schrijver Nagib Mahfouz heeft ons altijd meegenomen naar de drukke bazaars en de oude wijken van Caïro. Nu zijn in diezelfde wijken duizenden Egyptenaren in opstand gekomen.

Met veel interesse volg ik hen en zie hun mogelijkheden en beperkingen, ik ben nieuwsgierig naar hoe het proces zich verder ontwikkelt.

De protesten in Egypte hebben nog lang de kenmerken van een revolutie niet. Voor een radicale omwenteling moeten ook de laagste lagen van de bevolking in beweging komen.

Vooral in onze tijd is de massale aanwezigheid van vrouwen een voorwaarde om een massaprotest richting een ware revolutie te sturen.

De zwakste plek van de huidige Arabische opstanden is het gebrek aan een charismatische leider. Er is nog niemand opgestaan die de spontane volkswoede naar een duidelijk doel weet te leiden.

In de Iraanse revolutie tegen de sjah kwam plots een bejaarde leider tevoorschijn: Khomeini. Hij wist in korte tijd miljoenen mensen via de moskeeën te mobiliseren en hij wist duidelijk wat hij wilde, namelijk een Islamitische Republiek.

Een revolutie kan gemakkelijk gestolen worden en op dit moment hangt dit de Arabische opstanden boven het hoofd.

Terwijl de mensen met duizenden in de straten betogen, is de dictator achter de gordijnen druk bezig om hun verzet van zijn inhoud te beroven. Maar Egypte is ingewikkelder dan we denken, de rijke historische achtergrond van het land kan boeiende taferelen op gaan leveren.

Elbradeie, een Nobelprijswinnaar voor de Vrede, heeft zich als eerste leider gepresenteerd. Hij is bekwaam, maar niet gewichtig genoeg om op een verhoging te gaan staan en te roepen: ‘Mensen die kant op!’

Er wordt gezegd dat het leger volledig achter Mubarak staat, dat zegt echter niets, want een leger is geen Chinese muur, het kan makkelijk barsten oplopen. Als het leger geweld gaat gebruiken, zullen er jonge officieren zijn die net als hun held Gamal Abdel Nasser in opstand komen.

Mubarak moet snel wezen als hij wil blijven, want de enige georganiseerde deelnemers in de opstand zijn de al-ichwan al-moeslimoen, dat voor ‘het Genootschap van de Moslimbroeders’ staat en de terroristische jihad-organisaties.

Als straks de massa analfabete Egyptenaren zich in de opstand mengt, is er de kans dat er uit het niets een islamitische leider tevoorschijn komt.

Mubarak heeft tot zijn volk gesproken en heeft vele beloftes gedaan.

Egypte pas op! Hij wil jullie revolutie stelen.

Het einde van het tijdperk-Mubarak is aangekondigd. Als hij aan het huidige failliete systeem begint te sleutelen, valt alles uit elkaar.

Oum Kalthoum, de diva van Egypte, zingt:

‘O mijn lief

Jij, dierbaarder dan mijn dagen

Proef met mij de liefde

Beetje bij beetje.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden