Opinie

Eerste aflevering van DWDD is nooit uitgezonden

Vandaag wordt door de Vara groots gevierd dat het tv-programma
' De Wereld Draait Door' tien jaar bestaat. Tien jaar? Welnee. Hier worden een paar maanden weggemoffeld..

Matthijs van Nieuwkerk.Beeld anp

Op 27 juli 2005 overleed Marten Toonder. De dag daarop vroeg de Vara mij als indiener van de motie in de Raad van Rotterdam, die het Marten Toonder-monument bij station Blaak tot gevolg had, om mee te doen aan een gloednieuw tv-programma onder leiding van ene Matthijs van Nieuwkerk. Toonders leven & werk zouden daarin aan de orde komen.
Ik spoedde mij naar het theater Desmet aan de Plantage in Amsterdam. Want daar hadden de opnames plaats

De items bleken op alfabet te gaan... En de presentator bleek zeer rad van tong. Dat móest hij wel zijn, want 26 onderwerpen behandelen in 40 minuten is natuurlijk veel te krap bemeten.

Van al die onderwerpen herinner ik mij alleen de E ( ikzelf was onder de T ingedeeld). Dat betrof een vrouw, die een handeltje in ezelinnenmelk was begonnen. Ik herinnerde mij dat Cleopatra placht te baden in ezelinnenmelk. Maar het bleek hier te gaan om gebottelde ezelinnenmelk. Om te drinken dus....

Toen de T aan de beurt was, werd ik onder een batterij felle lampen geplaatst. Samen met de tekenaar Dick Matena, die veel voor de Marten Toonder-studio gewerkt heeft en heden bekendheid geniet vanwege zijn verwerking van de roman 'De avonden' van Gerard van het Reve tot graphic novel. Bovendien is daar ook nog eens Datena's 'verstripping' van het verhaal 'Het mes' van Remco Campert. Het is werkelijk prachtig gedaan!

Matena en ik voerden vervolgens met Van Nieuwkerk het Toonder-gesprek. Dat ging aardig. Maar plots werd onze conversatie onderbroken door een haast hysterische tv-medewerkster. Dick Matena, een verstokt roker, bleek stiekem een aangestoken sigaret onder de tafel te houden... En dat, terwijl ons het roken tijdens de opname uitdrukkelijk verboden was! Brandgevaar! De hete lampen en zo. Matena kreeg er flink van langs en het hele gesprek moest over.

Nog steeds te rad van tong

Helaas, die eerste (?) uitzending - De Wereld Draait Door van A tot Z - is nooit uitgezonden! Reden: de Vara had besloten om de formule 'Van A tot Z' te laten vallen. Matthijs van Nieuwkerk spreekt overigens nog steeds te rad van tong.

Onlangs werden hier in Rotterdam aan de Binnenweg drie gevelprenten van jazzmusici onthuld. Ik trof bij de plechtigheid... Dick Matena aan. Een van de gevelprenten, die van Piet Noordijk, bleek van zijn hand.

'Ben je uitgenodigd voor het feest?' vroeg hij mij: Alle mensen die ooit zijn opgetreden in DWDD blijken uitgenodigd. Maar ik niet!
'Ik ook niet.'
'Die Van Nieuwkerk is gvd over onze ruggen omhoog geklommen!
Maar dankbaarheid, ho maar!'

Inmiddels is over DWDD het nodige onderzocht. LJS Monitor analyseerde (op verzoek van NRC Handelsblad) tien jaar aan data inzake DWDD. Wat blijkt? Het is qua gasten een uiterst onevenwichtig samengesteld programma. Veel mannen, weinig vrouwen. Veel Amsterdam, weinig elders uit het land. 252 keer Jan Mulder en maar 1 keer (officieus...) Dick Matena!

Je houdt het niet voor mogelijk. De Wereld draait door.... scheef , scheef, en nog eens scheef!

Manuel Kneepkens is redacteur van 'Rotterdam, Vandaag en Morgen'.

Piet Noordijk getekend door Dick Matena.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden