OpinieLezersbrieven

Eerst Napels zien, en dan blowen

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 25 september.

Redactie
Wietwinkel Amsterdam in Napels. Beeld Zolin Nicola
Wietwinkel Amsterdam in Napels.Beeld Zolin Nicola

Brief van de dag: Italiaanse coffeeshop

In Napels worden wietgerelateerde producten verkocht onder de merknaam Amsterdam, tot droefenis van wethouder Kock die zo graag kwaliteitstoeristen naar onze hoofdstad ziet komen (Ten eerste, 24 september). Als Amsterdam nu eens zijn koffieshops sluit en met een startsubsidie naar Napels laat verhuizen? De criminele infrastructuur waar de wiethandel op drijft, is daar in ruime mate aanwezig. De jonge Italiaanse funtoeristen blijven in eigen land (goed voor hun economie) en maken ruimte voor Kocks kwaliteitstoeristen (goed voor Amsterdam). Voor Amsterdamliefhebbers met een smallere beurs komt er een keten voordelige trattoria’s van de keten Napoli. Iedereen tevreden!

E.J. van Ginkel, Leiden

Meer, meer, meer

Het komt me voor dat de inhoud van de Volkskrant evenwichtiger wordt. Naast de mainstream berichtgeving verschijnen er (vaker toch? Of valt het me nu pas op?) filosofische beschouwingen. De juwelen van Fokke Obbema en op O&D Rosa van Gool en (wederom) Esther van Fenema. Een genoegen om zo door de krant te ‘struinen’. Mag van mij best meer.

Wouter ter Braake, Barendrecht

Dubbele moraal

Toch wel vreemd dat ook Jan Latten, tot zijn pensioen werkzaam bij het CBS, er een dubbele moraal op nahoudt. Dat blijkt uit het artikel ‘Vrij zicht’ van zaterdag 22 september. In tegenstelling tot de officiële Jan Latten, tot voor kort werkzaam bij het CBS, is er dus ook de onafhankelijke, vrije Jan Latten die, na zijn pensionering, iets héél anders verkondigt als het gaat om de bevolkingsaanwas in ons land. Hij vindt nu dat ons land te snel groeit en dat niets doen hiertegen geen optie is.

Hieruit blijkt dat men de hersenen pas echt mag gebruiken als je uit het keurslijf van een organisatie bent gestapt. Dit alles doet mij denken aan Stef Blok. Ook hij sneed, als privépersoon, onderwerpen aan die onwelgevallig waren voor het kabinet. Ik ben dan ook benieuwd of Stef Blok na zijn pensionering de excuses die hij maakte terugneemt. Dat zou hem sieren.

Jan W. Nieuwpoort, Alkmaar

God en duivel

Mijn collega Lieke Stelling noemt de heldin van Anna Karenina ‘alleen interessant vanwege haar archetypische rollen: minnares, echtgenote en moeder’. Mevrouw Stelling ziet over het hoofd dat deze archetypische rollen stuk voor stuk door Lev Tolstoi heel on-archetypisch worden ingevuld: Anna is een extreem seksbeluste minnares en tegelijkertijd het tegendeel van nymfomaan, ze koestert een extreme afkeer van haar wettige echtgenoot, en haar moederliefde is zo extreem dat deze haar tot zelfmoord drijft. Anna is geen pseudoliteratuurwetenschappelijk archetype maar gewoon uitsluitend en alleen, helemaal, zichzelf.

Stelling vindt de Utrechtse voorleesmarathon een gotspe omdat de schepper van Anna Karenina een man was. Zij pleit voor een mannenmarathon ‘ter meerdere eer en glorie’ – Stellings woorden – van een vrouwelijke auteur, c.q. Virginia Woolf. Ik ben een enorme fan van Virginia Woolf. Zij heeft een aantal heerlijke mannen neergezet. Toch zijn al die mannen bij elkaar nog niet half zo heerlijk als Anna (zegt de homo die dit schrijft!). Want Anna is de liefste, beminnelijkste en meest superieure dame die de Europese literatuur kent.

Fundamentalisten slagen er altijd weer in God tot duivel te maken, het paradijs tot hel, grootsheid tot miezerigheid. Het feministisch fundamentalisme van mijn collega zou je daarom archetypisch kunnen noemen.

Hans Boland (vertaler van Anna Karenina), Rotterdam

Lekker zeewier

Mooi dat Rosanne Kropman zo uitvoerig en informatief schreef over veganisme (Zaterdag, 22 september). Een klein puntje van kritiek: de Dutch Weed Burger is niet gemaakt ván zeewier maar mét zeewier, naast andere ingrediënten. Doet overigens niets af aan de voortreffelijke smaak!

Ton Maas, Amsterdam

Belastingparadijs, haha

Ik lees overal dat Nederland een belastingparadijs is. Ik ben een eenvoudige cabaretier met een eenmanszaak. Ons belastingsysteem is zo ingewikkeld, dat ik voor duur geld een financiële man in dienst moet nemen, die vaak door de bomen het bos ook niet meer ziet.

Ik betaal de Belastingdienst aan het begin van elke maand een stevig voorschot aan omzetbelasting en ik betaal vennootschapsbelasting. Ik betaal vermogensbelasting, ik betaal gemeentebelastingen, ik betaal woz-belasting, er is de belasting toegevoegde waarde, er is schenkbelasting en er zijn de belastingen op genotsartikelen. En dan vergeet ik er vast nog wel een paar.

We leven in een geweldig land en dat moet allemaal ergens van betaald worden, maar als Nederland een belastingparadijs is, zou ik wel eens willen weten hoe de belastinghel er uitziet.

Jeroen van Merwijk, Utrecht

Liefste wensen van Reve

Een kleine aanvulling op de bijdrage van Arjan Peters (Sir Edmund, 22 september) over de eigenhandige correcties van Gerard Reve in De Stille Vriend en Roomse Heisa. Iedereen die in 1985 een exemplaar van Roomse Heisa van Reve ten geschenke kreeg, bezit een exemplaar met dergelijke correcties. Ik heb er ook een (‘Voor Nop en Joep, met liefste wensen van Gerard Reve’). Dat de correcties in die exemplaren niet in het Verzameld Werk terecht zijn gekomen, vindt zijn oorzaak in het feit dat ik wel de eerste vijf delen daarvan bezorgd heb, maar geen bemoeienis had met deel zes. Wegens een conflict (het zal eens een keer niet) met Reve’s zaakwaarnemer Joop Schafthuizen.

Nop Maas, Haarlem

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden