commentaarCORONASTRATEGIE

Eerder dan verwacht moet het kabinet zich bezinnen op de coronastrategie. Vanzelf komt het niet goed

Drukte op het Scheveningse strand. Dor het warme weer trekken dagjesmensen en vakantiegangers massaal naar de kust. Beeld ANP

Lukt het nog om onszelf in acht te nemen, of moet een strenger regime voor meer zelf­beheersing zorgen?

Een kleine opluchting zal dinsdag door het kabinet zijn gegaan toen de nieuwste RIVM-cijfers dan toch één lichtpunt lieten zien: de reproductiefactor van het coronavirus is wat gedaald. Nog altijd besmetten 100 patiënten nu 120 anderen, maar dat zijn er minder dan vorige week. Hopelijk is het een teken dat het land de handrem toch nog weet te vinden.

Hopelijk, want verder gaat het nog steeds te snel de verkeerde kant op. Het aantal besmettingen is in de afgelopen week verdubbeld terwijl er minder werd getest. Het RIVM telt inmiddels meer dan 200 lokale groepsuitbraken. Lokale bestuurders waarschuwen dat de hygiëne­regels niet of nauwelijks worden nageleefd.

Dat premier Rutte en minister De Jonge in juli bij de ­eerste waarschuwingen niet meteen in paniek opsprongen, is vanuit hun optiek logisch. Een stijging van het aantal besmettingen na de versoepelingen in het uitgaans­leven was immers voorzien. De officiële strategie is er ook niet op gericht het virus koste wat het kost het land uit te krijgen, maar is erop gericht om de situatie in de ziekenhuizen beheersbaar te houden en de kwetsbaarste mensen te beschermen.

Na de noodsituatie van maart en april wierp die strategie enkele maanden lang vruchten af, maar inmiddels dringt zich toch de vraag op hoe ver de ontspanning in de samenleving kan gaan. Vooral de verdubbeling van het aantal ziekenhuisopnamen binnen een week is reden tot zorg. Die hoeft zich niet vaak te herhalen voordat nieuwe problemen in de ziekenhuizen zich aandienen. Dankzij een beter testbeleid en de toegenomen kennis over het virus hebben we dit keer meer grip op de uitbraak dan in maart, maar juist daarom mag het niet weer zo misgaan.

Donderdag pakken Rutte en De Jonge na hun korte zomerstop de microfoon weer op. Ze staan voor de lastige taak het land te overtuigen dat we op een cruciaal punt zijn ­aanbeland: lukt het nog om onszelf in acht te nemen, of moeten we toch weer met een strenger regime tot meer zelf­beheersing worden gedwongen? Veel is er immers niet meer nodig voordat de roep om het terugdraaien van een groot deel van de zomerse versoepelingen onvermijdelijk gaat aanzwellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden