Column Witteman heeft iets gelezen

Een zomer vol drugs smokkelen in tampons, hoelahoepen en anale sex

Als kind kreeg ik elk jaar een Donald Duck Vakantieboek. Er stonden strips in, kwisjes, puzzeltjes en handige tips over vuur maken zonder lucifers, hoe je verschillende vogels kunt herkennen aan hun zang, en dat je een geul om de tent moest graven tegen de regen. Het boek was bedoeld voor onderweg in de oude Eend naar de Dordogne, voor onze jaarlijkse kampeervakantie (drie dagen over de ‘route nationale’, want dat was ‘veel gezelliger’ dan de péage) maar ik had de léúke dingen altijd al bij Breda uit. De rest van de rit bleef me niets anders te doen dan die suffe ‘zoek de 7 verschillen’ en ‘verbind de puntjes om te zien wat Knabbel en Babbel in hun handjes hebben!’

Toen ik een jaar of 10 was kreeg ik eens van een buurmeisje haar Tina Vakantieboek te leen. Ook daar strips, kwisjes en puzzels, maar dan met een ‘meisjesachtige’ insteek. Er ging een wereld van stupiditeit voor me open. Zo kan ik me een truc herinneren om te zien of je dun of dik haar hebt: ‘Doe je haar in een staart. Is die staart even dun als een potlood? Dan heb je dun haar. Is die staart veel dikker dan een potlood? Dan heb je dik haar.’ Ook leuk was de tip om ‘op feestjes niet veel te snel of veel te langzaam te drinken’: ‘Kijk naar de ijsblokjes. Als je je cola-tic op hebt en de blokjes zijn nog helemaal heel, dan drink je te snel. Als ze daarentegen al helemaal gesmolten zijn, dan drink je te langzaam.’ Ik zweer dat ik dit alles niet verzin.

Van de week viel het Linda Meiden Zomerboek in mijn brievenbus. Eventuele nostalgische gevoelens werden onmiddellijk de kop ingedrukt door de cover: die werd in beslag genomen door een foto van twee mooie, jonge borsten, waarvan één met een haltervormig stukje metaal door de tepel en in zuurstokroze letters het woord ‘HEET’.

Daaronder, zonder interpunctie: ‘GWEN VAN POORTEN GAAT NAAKT ‘dit is awkward’ DRUGS SMOKKELEN IN TAMPONS en nu achter Spaanse tralies LEKKERE LIJVEN Justin Kluivert en Montell #BLOTETIETOFNIET Pak jij ze in?’

Ik begon te bladeren en stuitte op het verhaal ‘HAND IN JE BROEKJE’ ‘Zorg dat je alleen bent. Want dit heerlijke fragment uit het boek ‘spelbreker’ is zó heet. Dit wil je. Hier. Nu.’ In het verhaal wordt volop gehijgd, gesteund en klaargekomen. Een pagina verderop ‘budgettips’: ‘Barcelona heeft de vibe van Los Angeles en Kaapstad maar is cheaper en je bent er zo’. Fijn om te weten, al ben ik, als toch tamelijk bereisde 52-jarige, nog nooit in Los Angeles of Kaapstad geweest. Een column van Tim Hofman: ‘Het waren borsten om nooit meer bij weg te gaan. Maar goed, het liep anders’. Dan een reeks paginagrote foto’s van blote borsten: ‘Rianne Pelleboer, servicemedewerkster bij een telecombedrijf: Ik censureer mijn tepels met aapjes-emoji’s’. Een kwisje: ‘Hoe goed kennen jij en je bestie elkaar?’ (‘Kun je hoelahoepen?’ ‘Hoeveel botten heb je gebroken?’ ‘Wat als iemand anale sex voorstelt?’) Een interview met een meisje dat opeens een baby kreeg zonder dat ze wist dat ze zwanger was, een interview met een meisje dat in de gevangenis zit wegens drugssmokkel, en een interviewreeks met blinde meisjes, onder de titel ‘mag ik ff voelen? Blind zijn is natuurlijk enorm klote, maar heeft ook voordelen’.

Net als ik besluit dat de tijden wel erg zijn veranderd, stuit ik, goddank, tóch op een ‘Beachpuzzel: spot de tien verschillen’. Ach gos! En nu weet ik opeens ook weer wat Knabbel en Babbel in hun handjes hadden: een grote, glanzende eikel. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden