ColumnBert Wagendorp

Een zenuwslopend verkiezingsnachtje, gelukkig gooide CNN er een ‘moment of calm’ tussendoor

null Beeld

John King, de Herman de Schermman van de VS, vestigde een wereldrecord cijfers en percentages, Wolf Blitzer holde door de CNN-studio om weer op tijd bij Johns Magic Wall te komen, er kwamen keer op keer Key Race Alerts en Projections, maar het was meestal too early to call.

Joe Biden leek verrassend een paar Republikeinse staten binnen te halen, maar dat kwam doordat veel Democratische kiezers per post hadden gestemd, waardoor de tussenstanden geflatteerd waren.

Biden leek mooi op weg Florida, Zuid-Carolina en Ohio binnen te halen, waarmee hij de sleutel van het Witte Huis al bijna kon ophalen.

In Philadelphia waren een miljoen met de post verzonden stembiljetten nog niet geteld, zei Blitzer om een uur of 5. Dat kon dus nog even duren.

Voor wie ook maar een klein beetje was geïnteresseerd in de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen was het een zenuwslopende nacht waarin, naarmate de tijd vorderde, de geesten van 2016 zich begonnen te roeren. Eerst leek het erop dat Joe Biden dik ging winnen, maar gaandeweg kleurde de kaart van John King verdacht rood.

‘We zijn nog maar net begonnen’, zei King om half 6 in de ochtend voor de 22ste keer. Zo voelde het niet. De stand was nu 192-114 voor Biden.

De NOS interviewde een mevrouw van Nederlandse afkomst die vanwege pro-life op Trump had gestemd. Daarna kwam er een Nederlandse boer uit Wisconsin, die ook op Trump had gestemd. Mocht Trump verliezen, aan ons heeft het niet gelegen.

Florida ging toch naar Trump, evenals Zuid-Carolina en Ohio. Nu kwam het aan op Pennsylvania, Michigan en Wisconsin.

In Georgia ging het tellen tergend langzaam. King goochelde op zijn scherm als een bezetene met de resterende mogelijkheden. De mooiste uitkomst was dat Biden met één kiesman meer kon winnen.

Gelukkig gooide CNN er een moment of calm tussendoor.

Om 6 uur was de stand bij de NOS 209-120 voor Biden, AP meldde dat het 205-114 was en volgens het liveblog van de Volkskrant was het 209-118. Bij CNN was het nu 205-132, want Trump had Ohio gewonnen. AP schoof door naar 213-118.

Het tijdsverschil begon zijn tol te eisen, de vermoeidheid sloeg toe, het begon een uitputtingsslag te worden. Trump lag nog voor in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania, maar dat zei allemaal niets, zei John King. De sub­urbs waren nog niet geteld en daar woonden allemaal ­Democraten. ‘We moeten geduldig zijn en kalm blijven’, zei Wolf Blitzer.

De ticker van CNN meldde ‘breaking news’: Joe Biden zou snel met een boodschap komen. Er kwam een spreekgestoelte in beeld, maar Joe was er nog niet.

In Georgia was het wachten op de stemmen in DeKalb County. ‘Blijf tellen’, adviseerde John King. Hij zei dat hij geen paard in de race had, maar er klonk een lichte voorkeur voor Biden door in zijn woorden.

In Virginia stond Trump heel lang voor, maar opeens had Biden de staat gewonnen. Dat kon in Michigan ook gebeuren, zei King. En in Wisconsin en Pennsylvania.

Om half 7 begon het er sterk op te lijken dat het nog even zou duren voor de nieuwe president van de Verenigde Staten bekend zou zijn. In elk geval werd het niet de overwinning die Trump verslagen achter zou laten.

Daar was Joe Biden. Hij zei dat hij mooi op weg was de verkiezingen te winnen. Hij ging Michigan, Wisconsin en Pennsylvania winnen en dan was het kat in ’t bakkie. Wat de uitslag ook zou worden, Joe Biden had in elk geval een soort overwinningsspeech gehouden.

Donald Trump tweette dat Joe Biden de verkiezingen probeerde te stelen.

De presidentsverkiezingen in de VS zijn nog maar net begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden